ВходИна: Какво е да учиш Бизнес администрация в Германия?Публикувано на: 16.10.2014

Автор: Пирина Касапинова

 

Днес ви представяме Ина, която учи в германия и въпреки това, че трябва да се адаптира и да свиква с новото в чужда държава, намира време за странични от ученето занимания. Как е взела решението да замине и малко повече за нея самата ще разберете от интервюто, което тя даде специално за WishBOX.

 

В кой университет учиш?

Уча Betriebswirtschaftslehre в Манхайм, Германия.

 

Каква специалност?

На български специалността се превежда като Бизнес администрация или Стопанско управление. В момента съм в трети семестър, обучението тук е 6.

 

Как я избра?

BWL е може би най-записвана специалност в Германия, причини за избора има безброй. Имам малко предистория - до доста късна възраст наистина исках да стана лекар, и то хирург. Тъй като обаче нямам изявени заложби в областта на биологията и химията, нито съм склонна да жертвам голяма част от младите си години и личен живот, се отказах. За известно време обмислях да уча право, но си дадох сметка, че професията изглежда интересна само по филмите и в действителност огромна част от делата се състои от преглеждане на безумно количество документи. Пламенна изява на ораторските ми умения (:D) би имало изключително рядко  Разбира се, преминах и през всякакви други идеи като психология, журналистика, защото и в двете бих имала възможност да проявя някои от силните си страни и интереси.

Проблемът беше, че от всички специалности се излиза с определена професия - лекар, адвокат, журналист... В началото на 12-ти клас все още не знаех какво точно искам да уча. Точно по това време попаднах на книгите на Робърт Кийосаки или те попаднаха на мен, не съм сигурна. В тях открих голяма част от възгледите си за живота, отговорих си на известни въпроси, които породиха нови... и най-сетне събрах смелост да изрека на глас, че искам да се занимавам с нещо, което ще ми даде финансова независимост и  възможност да проявя силните си страни, сред които считам, че са състезателен дух, лидерски качества (които тепърва ще бъдат развивани на по-високо ниво), ораторски умения; като в същото време няма да ме обвърже с определено място или професия. Че ще уча в Германия, се знаеше от години, а специалността избрах в секундата, в която прочетох описанието в университетски сайт, ударих по масата и казах "това е!"

 

Доволна ли си, или съжаляваш за избора си?

Относно специалността - не съжалявам и за миг. Не всички предмети са интересни, някои от математиките много ме морят, но науки като маркетинг и финанси ме оставят без дъх - страшно са ми интересни, особено когато се дават примери с реални компании и проблеми. Именно това е целта на разнообразната програма - да си дадем сметка с какво (не) желаем да се занимаваме.

Университетът е най-добрият за BWL в Германия, а учещите това сме особена порода хора, както казват другите специалности - изключително амбициозни, понякога болезнено. Това ми е най-голямата спънка тук - като човек, който беше възприеман и се възприемаше за свръхамбициозен в гимназията, тук направо се чувствам изостанала. Смятах, че съм свикнала да нося много дини под една мишница, както се казва, но тук ми разказват играта - меко казано.

 

Учебната система в България е на светлинни години от тази в Германия, учениците излизат тотално неподготвени за външния свят - докато тук германците постъпват в университет с вече изградени навици за системно учене (които при нас просто не са необходими в гимназията) и с умението да разпределят времето си изключително добре - съвсем обичайно е да имат 5-10 години активен спорт зад гърба си, няколко стажа в различни области и немалко доброволчески инициативи, които при нас нашумяха едва наскоро.

Самата държава ми допада изключително много - усещам, че тук ми е мястото. Манталитетът ми пасва далеч по-добре, а животът в толкова интернационална среда ми дава полезен опит и развива безкрайно важни лични качества.

 

Кой беше най-големият ти помощник при кандидатстването?

Ако се интересувате от образование в Германия или Австрия, непременно посетете сайта www.faq4uni.com и фейсбук групата към него - "Помощ при кандидатстване в Германия и Австрия". Има изключително полезни съвети относно подготовката на документи, впечатления на студенти от различни градове и специалности, а ако липсва информация, която ви трябва, просто попитайте в групата

Иначе кандидатствах с помощта на малка агенция, защото считам разходи от типа на 1000 лв, каквито искат "Интеграл", "Едланта" и т.н. за абсолютно неоправдани за количеството работа, което вършат.

Съвсем спокойно може да си свършите сами нещата

 

Опиши университета си с три думи.

Интернационален, конкурентен, трамплин.

 

Опиши себе си с три думи.

Пламенна, критична, мечтаеща.

 

Коя е най-голямата ти страст и как успяваш да я съчетаеш с ученето?

В момента... (сигурна съм, че и занапред) е спортът - от малко над половин година тренирам бокс, от два месеца - и фитнес. Спортувам 5 пъти седмично, обикновено вечер. Физическата активност е приятно разнообразие от психическата такава. Звучи като пълно клише, но спортът ме зарежда - обожавам чувството да се прибера скапана и потна от тренировка, едва да намеря сили да вляза в банята за душ, но след това да седна на леглото и да почувствам пълно блаженство и задоволство от самата себе си. Мускулната треска е перманентно явление в моя живот, хаха! 

Как го съчетавам с ученето ли? Ами, тичам напред-назад с голям сак на рамо  Просто в момента, в който блокирам от учене и знам, че не мога повече, зарязвам всичко и тръгвам към фитнеса - при мен активната почивка е по-ефикасен метод от пасивната

Друго, от което се интересувам, е козметика. Гледането на клипове в youtube и четенето на блогове e eжедневие, за това намирам време сутрин, докато се приготвям. Водя и собствен блог, но за него намирам време значително по-рядко.

Изключително обичам и да готвя - целият процес ми доставя неимоверно удоволствие - избирането на рецепта, купуването на най-подходящите продукти, треперенето "дали ще се получи", непозната експлозия от вкусове и евентуалната доволна реакция на човека отсреща. Обичам да готвя за другите, това е начин да покажа, че ме е грижа за тях  За съжаление, за истинско готвене рядко намирам време - в повечето случаи пека нещо набързо или си взимам салата.

 

Какво би казала на кандидатстващите тази година?

На тези, които се приготвят за кандидатстване в чужбина - и по-конкретно Германия - бих казала да се впуснат в приключението с open mind. Предразсъдъците нямат място тук. Пълното потапяне в различната култура може да ви даде толкова много невероятни неща, ако само го позволите! Да приемете нов начин на мислене не значи напълно да забравите собствения си. Значи просто да разберете защо родната практика на вършене на нещата в последния момент просто не действа  Това е невероятен обмен на впечатления, опит, разсъждения, който мога да препоръчам с две ръце!

 

 WishBOX - Мечти в действие!