ВходВ цитати... Чарли ЧаплинПубликувано на: 12.10.2014

Подбрал: Ива Цолова

 

"Аз вярвам, че могъществото на смеха и сълзите може да противодейства на ненавистта и страха."

 

Чарлз Спенсър Чаплин или Чарли Чаплин, както е по-известен, ще остане винаги в историята като един изключителен актьор в ранните холивудски филми, една от най-креативните личности в ерата на нямото кино, както и забележителен режисьор по-късно.

 

"Който никога не е бил дете, няма да бъде и възрастен."

 

Чарлс Чаплин е роден на 16 април 1889 година в Лондон, Великобритания  и почива на 25 декември 1977 година във Вьове, Швейцария. 

 

 

"На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци."

 

"Моята болка може да бъде причината за нечий смях, но не искам никога моят смях да бъде причина за нечия болка."

 

 

Родителите му са работили като певци и актьори в музикални зали. Въпреки че детството му е белязано от бедността и лишенията, Чарли започва да се изявява от малък в различни представления заедно със своя брат Сид. На 19 години подписва с престижната компaния Фред Карно и заминава за Америка. Продуцентът Мак Сенет го забелязва и го кани на работа с студиото си „Кийстоун Филм“. За кратко време успява да стане една от най-известните личности в света.

 

 

"За да направя комедия са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче."

 

"Трябва ти сила, само ако възнамеряваш да направиш нещо лошо. Във всички останали случаи любовта ти е напълно достатъчна."

 

 

През 1919 година Чаплин основава свое собствено студио United Artists, което му дава контрол над филмите му.

 

 

"Показан в крупен план животът е трагедия, но е комедия в общ."

 

"Една жена може да направи милионер всеки мъж милиардер."

 

 

Въпреки че звукът във филмите се появява през 1927 г., най-голямата си слава Чарли получава от нямото кино, ето защо дълго време след това той остава верен на старите традиции. Първият филм със звук, който заснема е Великият диктатор през 1940 г.

 

 

"И все пак ми е мъчно за нямото кино. Така хубаво беше да видиш как жената си отваря устата, а глас не се чува!"

 

"Броят на глупостите, извършени по волята на разума са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост."

 

 

Някои от най-известните му заглавия: Хлапето, Парижанката, Треска за злато, Циркът, Модерни времена, Великият диктатор, Един крал в Ню Йорк, Графинята от Хонг Конг.

 

"Няма нищо по-лесно от това да описваш спомени, които отдавна са ти излетяли от главата."

 

По-късно той бива обвинен в комунистически симпатии. Скандал предизвикват и браковете му със значително по-млади от него жени. Чаплин е принуден да напусне САЩ, след което дори му е забранено да влиза в страната. Това е причината, поради която се установява в Швейария. Завръща се в Америка само веднъж, през 1972 г., за наградите Оскар, където получава статуетка.

 

"Не обичам слоновете! Толкова са силни, а толкова послушни..."

 

Чарли Чаплин, който разсмиваше и продължава да разсмива милиони хора по света с образа на безмълвния скитник, водещ живот, изпълнен с множество драматични обрати, завинаги ще остане в нашите сърца.

 

 

WishBOX – Мечти в действие!