ВходRescueTime – софтуерът, който контролира времето тиПубликувано на: 29.09.2014

Автор: Яна Неделчева

 

Представям ти RescueTime – приложението, което проследява къде отива всичкото време, което прекарваш на компютъра, лаптопа, таблета или смартфона и после ти представя проста статистика за него. Просто трябва да свалиш приложението на устройството, или устройствата, които искаш да проследява и да се регистрираш в сайта им.

 

RescueTime започва да засича дейността ти веднага и съставя проста графика на началната страница на сайта, където можеш да отидеш по всяко време и да видиш как прекарваш времето си.

 

Една от най-полезните възможности на приложението е категоризирането на дейностите. Можеш да ги категоризираш по вид, както в една от големите групи (Бизнес, Комуникация, Забавление, Проучване и т.н.), така и в под-групите (Карти, Имейл, Снимки, Маркетинг, Управление на проекти и т.н.), а можеш и да създаваш свои собствени категории. А можеш да категоризираш и по продуктивност на дейността – много продуктивна, продуктивна, неутрална, разсейваща, много разсейваща.

 

Друга полезна опция е поставянето на цели - да прекарваш определено време на тази или онази дейност. Можеш да поставиш по-общи цели („Да прекарвам повече от 5 часа на Продуктивни дейности“, „Да прекарвам по-малко от 1,5 часа на Разсейващи дейности“), или по-специфични („Да прекарвам повече от 3 часа на Писане“, „Да прекарвам по-малко от 1 час на Интернет сърфиране“).

 

На началната страница на сайта можеш да видиш статистики за ден, седмица, месец. Показани са топ дейностите през този ден, общото време прекарано онлайн и много друга информация. Ако се разровиш малко по-дълбоко има безкрайно много друга информация за начина, по който използваш времето си, различните сайтове, които посещаваш, графики и статистики, всичко, което би ти потрябвало, и още. Любимото ми нещо на началната страница е информационното панелче, където показват 2-3 факта за деня ти и някой мотивиращ цитат, за да те накарат да си балансираш по-добре времето.

 

Моето мнение е, че RescueTime е много полезно приложение с наистина страшно много възможности, но съществува и друг фактор: въпреки, че следи всичката ти дейност на компютъра или мобилното ти устройство, то не прави нищо, за да ти помогне да я балансираш по-добре. Тук всичко зависи от теб и колко добре можеш да се организираш и контролираш. Това не намалява полезността на приложението, то е единствено предназначено да ти показва как прекарваш времето си, а не да ти помага да го прекарваш в по-продуктивни дейности. И все пак ти напомням, че единственият начин да промениш нещо е, ако сам го направиш.

 

Моята оценка е 8/10.

 

Регистрирай се и проследи къде отива всяка минута, прекарана онлайн.

 

WishBOX – Мечти в действие!