ВходЛека атлетика за спортисти с увреждания - що е то?Публикувано на: 24.09.2014

 Автор: Десислава Докина

 

Един човек, щом е роден на този свят, е пълноценен и нужен.

Просто трябва да намери себе си да не се отчайва; да продължава все така напред, въпреки трудностите.

 

Тези думи звучат още по-убедително и искрено, когато излизат от устата на българката Стела Енева, която от бебе е с ампутирани крака под коленете, но това не и попречва да извоюва два сребърни медала от Европейското по лека атлетика за спортисти с увреждания, което се проведе наскоро в Суонзи (Великобритания).

 

„Независимо от увреждането – колко е силно, дали е вътрешно или външно, човек трябва да се чувства щастлив и доволен, че се е родил на този свят и че е полезен с нещо – стига само да намери с какво е полезен.”

 

Това са убежденията на Стела Енева - професионална спортистка за хора с увреждания, които и помагат при изграждането на зашеметяваща кариера в леката атлетика.

 

Преди да започне професионална спортна кариера, Стела Енева работи като счетоводител. След време се дипломира и като треньор в Националната спортна академия.

 

39-годишната варненка три пъти е печелила приза за спортист №1 на България за хора с увреждания и съветва младите хора да вървят винаги напред и никога назад. Тя намира дори пречките по пътя към успеха за полезни, защото ако ги няма то човек няма да оцени труда и плода на това, което е постигнал.

 

А каква е нейната мечта?

 

Преди всичко много земна, а именно: да намери свои последовател в спортната зала във Варна за хора с увреждания и заедно да спечелят златен медал за България на олимпийските игри в Рио де Женейро

 

Виж какво има да сподели с теб борбената ни сънародничка за последните си постижения и за живота на човек с физическо увреждане:

 

Стела Енева е професионален лекоатлет в параолимпийските игри. Състезава се активно то 2002 г., и е носител на два сребърни медала от Параолимпиадата в Лондон. Стела Енева печели и три сребърни медала за България от параолимпийски игри за хора с увреждания. Тя е олимпийска вицешампионка в хвърлянето на гюле от игрите в Пекин 2008, а също на гюле и на диск от игрите в Лондон 2012. Плюс това е и световна вицешампионка в същите дисциплини през 2006 г. Беше обявена за Спортист №1 на България за хора увреждания през 2012 г. От бебе е с ампутирани крака под коленете и прохожда с протези. Преди да започне професионална спортна кариера, Стела Енева работи като счетоводител. След време се дипломира и като треньор в Националната спортна академия. Стела Енева е основател на спортен клуб “Атлант” във Варна и първия фитнес за хора с увреждания в страната “Спортен дух”.  

 

WishBOX - Мечти в действие!