ВходВ цитати… Дъглас АдамсПубликувано на: 21.09.2014

Автор: Яна Неделчева

 

Дъглас Адамс е бил английски писател, хуморист и драматург.

 

„Историята до момента: В началото Вселената беше създадена. Това разгневи много хора и широко разпространено е мнението, че е било лош ход.“

 

Най-известен е с „Пътеводител на галактическия стопаджия“ – поредица от пет романа, която е започнала като рaдиo комедия по BBC, а по-късно е дала началото на телевизионен сериал, няколко пиеси, комикси, видео игри, а през 2005 и пълнометражен филм. Освен с писането на романи се занимава и с много странични проекти и интереси.

 

„Ще спести ли много време, ако просто се предам и полудея сега?“

 

Дъглас е роден на 11 март 1952 в семейството на Джанет и Кристофър Дъглас Адамс в Кеймбридж, Англия. Родителите му се развеждат, когато е на пет и той живее със сестра си и майка си при родителите й.

 

„ Ти живееш и се учиш. Във всеки случай, живееш.“

 

Той посещава училище Брентууд, където се отличава не само с високия си ръст, но и с таланта си да пише. Адамс е единственият ученик, на когото директорът, Франк Халфорд, дава 10 от 10 за креативно писане, нещо, което той помни през целия си живот и особено когато се изправя пред писателски блок.

 

„Пътеводителят казва, че има изкуство на летенето – каза Форд – или по-скоро цака. Цаката е да се научиш как да се хвърляш към земята и да пропускаш.“

 

След университета Дъглас Адамс се мести в Лондон с намерението да пробие в телевизионния и радио бизнеса като сценарист. Името му се свързва с няколко епизода на Монти Пайтън, които му дават кредит за няколко скеча и кратки изяви. През 1974 обаче кариерата му е в застой. Той пише малко и работи допълнително като портиер, бодигард, строител на плевни и чистач. Около Коледа през 1976, след кратко подобрение, той се мести при майка си и преживява период на ниско самочувствие и депресия.

 

"Понякога имам ужасни периоди на липса на самочувствие. [..] За кратко ходих на терапия, но скоро осъзнах, че това е като фермер, който се оплаква за времето. Не можеш да оправиш времето - трябва просто да се справиш с него.“

 

Първоначално „Пътеводителят на галактическия стопаджия“ е било идея за научно-популярно радио предаване, предложена на BBC Радио 4 от Дъглас Адамс и Саймън Брет. Според Адамс идеята му е хрумнала докато е лежал пиян в едно поле в Инсбрук, Австрия, държал е „Пътеводител на стопаджията за Европа“ и му е хрумнало, че „някой трябва да напише „Пътеводител на стопаджията за галактиката“. По-късно казва, че постоянното повтаряне на тази шега е заличило истинския спомен от мозъка му.

 

„Отказвам да отговоря на този въпрос под предлог, че не знам отговора.“

 

BBC Радио 4 излъчва два сезона от предаването – един през март и април 1978 г. и един през седмицата 21-25 януари 1980 г. Докато работи по него Адамс също се занимава и с Доктор Ху, където пише три епизода с Том Бейкър и работи като редактор на сценария за седемнайсети сезон през 1979.

 

„Don’t panic (Не се паникьосвай).“

 

Докато Дъглас Адамс работи по радио предаването и други странични проекти той се  затруднява да спазва сроковете за романите, които пише и обикновено е трябвало да бъде принуждаван да пише от други. За да довърши „Довиждане и благодарим за рибата“ е трябвало да стои заключен в хотелска стая с редактора си за три седмици. Въпреки това успява да издаде петте книги от поредицата в период от 13 години.

 

„Обожавам крайни срокове. Обичам свистящия звук, който издават докато отминават.“

 

Другите му работи включват: „Дърк Джентли: Холистична детективска агенция“ и продължението й „Дългият мрачен следобеден чай за душата“. Той се описвал като „радикален атеист“, но се интересува от религията заради влиянието, което оказва на хората. Той също бил активист и се занимавал със застрашени видове, което е причина да създаде радио предаването „Последен шанс да видите“ с естественика Марк Карвардин и книгата със същото заглавие. Участва в благотворително изкачване на връх Килиманджаро и подкрепя кампанията на Даян Фоси – Горила Фонд.

 

„Не е ли достатъчно да видиш, че една градина е красива и без да трябва да вярваш, че има феички на дъното й?“

 

В началото на осемдесетте Адамс има афера с писателката Сали Емерсон, която била разделена със съпруга си по това време. След като тя се събира със съпруга си той се запознава с Джейн Белсън и скоро двамата стават двойка и заживяват заедно. След няколко раздели и развален годеж те се женят на 25 ноември 1991, а на 22 юни 1994 се ражда единствената им дъщеря Поли Джейн Рокет Адамс.

 

„Реалността често е неточна.“

 

Дъглас Адамс умира от сърдечен удар на 11 май 2001 година, а в момента кремираните му останки почиват в гробището Хайгейт в северен Лондон. Две седмици след смъртта му, на 25 май, феновете му организират Ден на хавлията, който се празнува и до днес. Посмъртно е издадена книгата „Сьомгата на съмнението“, в която са събрани негови есета и кратки истории и недовършеният му роман със същото заглавие. През 2005 излиза филм базиран на поредицата за Пътеводителя, на трийсетата годишнина на първата книга излиза шеста част на име „И още нещо…“ написана от Еоин Колфър, а през 2007 се излъчва радио предаване по поредицата за Дърк Джентли. Наследството на Дъглас Адамс е изобилно и разнообразно и той има много почитатели и днес.

 

„Може би не съм отишъл там, където възнамерявах, но мисля, че се озовах там, където трябваше.“

 

WishBOX - Мечти в действие!

Ако това ти беше интересно прочети и:

В цитати... Оскар Уайлд

 

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Уилям Шекспир