ВходALS Ice Bucket Challenge - Що е то?Публикувано на: 19.09.2014

Автор: Тони Кунчев

 

Ако редовно посещаваш интернет пространството, несъмнено си забелязал, че през ранните месеци на лятото се появиха много клипчета на хора, заливащи се с кофи ледена вода. Освен че е освежаващо в летните горещини, това интересно явление беше резултат на предизвикателство, целящо да осведоми хората по света за ALS Association. Това е американска организация за борба срещу амиотрофичната латерална склероза (оттам ALS).

 

Въпросното заболяване атакува мозъка и гръбначния стълб и води до дегенерацията на моторни неврони, което прави движението на мускулите все по-трудно. Постепенно се затруднява движението, речта, преглъщането и дишането и често пациентите остават парализирани.

 

Предизвикателството цели да информира хората за заболяването и да набере ресурси за борбата срещу него. Идеята е, че ако някой те предизвика, трябва да се полееш с кофа студена вода или да дариш определена сума, а най-добре и двете. Това ти извоюва правото да номинираш няколко твои приятели и така да разпространиш благотворителната кауза.

Благодарение на участието на милиони хора по света, от ALS Association наскоро съобщиха, че никога не са били по-добре екипирани за борбата с това тежко заболяване.

Затова искаме да ти благодарим, ако си участвал. А ако не си, все още можеш да направиш дарение тук (ALS) или тук (английска организация), стига това да е по възможностите ти, или да приемеш предизвикателството и да осведомиш своите близки. Всяка кауза се нуждае от нашата вяра и помощ. Направи своя принос!

 

Ето и някои от известните личности, които участваха в предизвикателството:

 

Бил Гейтс:

Майкъл Джордан:

Шакира и Пике:

 

WishBOX - Мечти в действие!