ВходЛюбимата ни онлайн платформа за безплатни аудио книгиПубликувано на: 10.09.2014

Автор: Десислава Докина

 

Печатната хартиена книга е господарката на последните пет века ЧЕТЕНЕ и ПИСАНЕ.

... но тя е само една от всички съществуващи формати четива.

Другите са: говорещи книги, аудиокниги, фотокниги, визуални книги, електронни книги, хибридни книги, книги с допълнена реалност и т.н.

 

Тази статия е посветена на един от най-големите издатели на аудиокниги в света – Librivox.org (с над 7000 аудио книги), защото независимо дали четем или слушаме или някой друг ни чете, ползата е, че се запознаваме с нови произведения.

 

Платформата Либривокс предоставя на разположение на своите ползватели достъп до аудиокниги. Аудиокнигите представляват записи в дигитален формат на дадена книга, прочетена от разказвач на съответния език.

 

Аудиокнигите, качени на сайта на Либривокс, могат да бъдат свалени безплатно на компютър, iPods, мобилен телефон или дори да бъдат записани на CD, флашка и други преносими устройства.

 

Каталогът предоставя възможност за търсене по:

-          Автор

-          Заглавие

-          Жанр

-          Език

 

Свалянето на аудиокниги не изисква регистрация и отнема броени минути. Времето, за което се сваля, зависи от ефективността на вашия интернет доставчик, но обикновено е около 1 минута за всеки 10MB.

 

Да предположим, че докато чистиш в неделя следобяд стаята си....или пък приготвяш някакъв сладкиш, гладиш или просто си лежиш на дивана в хола, ти се слушат „Приключенията на Хъкълбери Фин”. Всичко, което трябва да направиш е да :

 

1)      посетиш сайта: https://librivox.org/

2)       да кликнеш на полето „Каталог”

3)      И в полето за търсене да напишеш желаната от теб книга за слушане, която в нашия случай хипотетично е : The Adventures of Huckleberry Finn

4)      Натиси върху ботона „download” и книгата за броени минути ще бъде свалена на твоя конмпютър – след това може да бъде преслушвана толкова пъти, колкото ти се иска и да бъде споделяна с твои приятели – по скайп, имейл и др.

 

 

Аудиокнигите в LibriVox са прочетени и записани от доброволци от цял свят.

Може би и ти искаш да станеш доброволец и да записваш книги докато четеш?

 Хайде избери заглавие, което не е записвано до този момент и обогати базата с книги на Либривокс.

 

Това, което е важно да знаеш е, че могат да бъдат качвани аудио записи само на книги, които не са обект на авторско право. Това, което прави един аудиозапис легален за безплатно разпространение в Интернет е книгата да е публикувана преди 1923 година.

 

На практика, качвайки твой запис на книга, която записваш докато четеш на глас означава, че я даряваш в публичното пространсто.

 

На платформата могат да бъдат качвани аудиозаписи на всички езици. На български в момента има само 2 записа, така че приносът ти на родния ни език ще бъде наистина значим – не само за тези, които желаят да познават повече произведения без да ги четат, но и за хора със зрителни проблеми.

 

За да си готов да станеш доброволец към Librivox ти не се нуждаеш от специални умения или предишен опит като доброволец, нито пък трябва да се явиш на прослишване или да изпратиш някакви твои записи, за да бъдеш одобрен. Всичко, от което се нуждаеш е желание за това добро дело, твоят глас и някой свободен софтуеър за записи, компютър или пък смартфон или дори евтин микрофон.

 

Ако имаш каквито и да е въпроси по отношение на записването и споделянето на аудиокниги, можеш да ги зададеш във форума на Либривокс.

 

Подробно описание на това как работи всичко по отношение на аудиозаписите, можеш да намериш в документа тук

 

Нека не бъдем консервативни по отношение на четенето! ... А любители на книгите във всякакъв формат и ентусиасти по отношение на четенето!

 

WishBOX - Мечти в действие!