ВходВъзможност за професионално обучение в ГерманияПубликувано на: 02.09.2014

Автор: Десислава Докина

 

Програмата The Job of My Life ("Работата на моя живот") дава възможност на 2000 младежи от Европейския съюз за дуално професионално обучение. 230 места са предназначени за младежи с българско гражданство.

 

Дуалното обучение представлява комбиниране на теоретични познания с практичен опит. Това е чудесна възможност за амбициозни младежи, които искат заедно с трупането на знания в дадена професионална област да придобият и практичен опит на реално работно място, за да бъдат максимално подготвени веднага, след като завършат образованието си.

 

Процедурата за подаване на документи ще стартира в началото на 2015 г. Конкретните предложения за обучение ще бъдат публикувани в края на 2014 г. Кандидатите за включване в програмата ще бъдат уведомени с имейл, за да могат да направят своя избор на професия и предприятие, в което да се обучават.

 

Изискванията към кандидатите са следните:

 

-       Да бъдеш български гражданин;

-       Да си на възраст между 18 и 27 години (т.е. в момента на подаването на заявлението за участие в програмата в началото на 2015 г. трябва да не си навършил 28 години);

-       Да имаш завършено средно образование и да нямаш магистърска степен

-       Да живееш в държава членка на ЕС, но да не си прекарал повече от 3 месеца в Германия

 

Примерни професии, по които се очаква да има места за обучение:

 

-         хотелиерство и ресторантьорство (хотелиер, ресторантьор, готвач, специалист в ресторанти за бързо хранене);

-         хранително-вкусова промишленост (пекар, сладкар, технолог и др.);

-         строителство (специалист покриви, дърводелец, специалист климатична/санитарна/отоплителна техника, строител на пътища, специалист по бетон и стоманобетон, дърводелец/кофражист и др. );

-         технически специалности (електротехник, леяр-механик, мехатроник, индустриален механик, шлосер, стругар, фрезист и др.).

-         други – фризьор, болногледач, фитнес инструктор и др.

 

Младежите работят 3-4 дни в седмицата в обучително предприятие (хотел, ресторант, фабрика, цех или др.) и 1-2 дни се обучават в професионално училище. След края на обучението, което трае три години, се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност, признат по цял свят. 

 

Всеки обучаем получава по време на практиката и същинското обучение заплата от работодателя си, която за практиката не може да е по-малка от 200 EUR. За да имат българските граждани нормални условия на живот в Германия, Федералната агенция по труда ще допълва възнаграждението до 818 EUR на месец. Пример: Ако работодателят плаща на практиканта 200 EUR на месец, той ще получава допълнително по сметката си 618 EUR, така че месечният му нетен доход да е в размер на 818 EUR.

 

Какво друго, освен споменатата по-горе „заплата”, покрива програмата?

 

-       разходите за курс по немски до ниво B1

-       разходите за пътуването до Германия за започване на практиката и същинското обучение

-       както и едно пътуване годишно до България по време на учебната година.

 

Кандидатите за участие в програмата „The Job of my Life” за 2015 г. могат да изпращат автобиография в EUROPASS формат на немски или английски език на електронната поща thejobofmylife2015@az.government.bg. В имейлите е силно препоръчително да бъде посочена предпочитаната от кандидата сфера или професия.

 

 Научи повече на официалния сайт на програмата. Информацията може да бъде показана на английски и немски език.

 

WishBOX - Мечти в действие!