ВходТи можеш да научиш всичко! (Видео)Публикувано на: 25.08.2014

Автор: Ния Калейчева

 

"Никой не се ражда научен. Всички ние започваме от нулата. Не можем да говорим, да ходим и със сигурност си нямаме представа от алгебра. Събиране, четене, яздене, каране на колело... в началото никой не е добър в нищо. Имало е време когато и Айнщайн не е могъл да брои до 10, а Шекспир е трябвало да научи азбуката също като всички нас. За щастие, се раждаме, за да се учим. Бавно, но сигурно всички се препъваме, падаме, грешим и проваляме. Досадно, объркващо, въпреки всичко се мъчим докато един ден... Ето, че ходим! Крачка след крачка, идея след идея, всеки грешен отговор прави мозъка ни по-силен. Провалът е просто друга дума за растеж, тъй като ти винаги продължаваш напред. Това е ученето - да знаеш, че ще го схванеш дори и още да не си, защото дори най-сложните и заплетени теории в цялата вселена са построени върху простички идеи, които всеки винаги може да разбере. Който и да си, където и да си, трябва да знаеш само едно нещо със сигурност: Ти можеш да научиш всичко!"

 

 

 

Това е посланието на Кан Академия, образователен уебсайт, който ти дава достъп до хиляди учебни видеа на всевъзможни теми. Подобно на българския Ucha.se, организацията ти предлага лесни за намиране видео материали, които биха ти помогнали както за училище, така и за обогатяване на обща култура.

 

Всичко започва през 2004, когато Саламан Кан, американец със смесен произход решава да помогне на братовчедка си с училище. Първоначално той й преподава чрез видео връзка по интернет, ала скоро сред приятелите й се разнася мълвата за страхотен учител-помощник и доста хора започват да търсят уроците му. За улеснение той започва да качва лекциите си в YouTube, а през 2006, когато получава огромен положителен отклик, Кан решава да пренесе нещата на следващото ниво. Той напуска работата си и основава Кан Академията, която и до ден днешен се финансира изцяло на базата на благотворителни дарения от Фондацията Бил и Мелинда Гейтс  и Гугъл.

 

От колко малко започва всичко, а сега дори се разработва и цялостното превеждане на самия уебсайт и всички видеа в него изцяло на български език по проект започнат през 2010, който цели да предостави знание на всички по света!

 

От начална математика до програмиране, биология, химия, физика, история, статистика, музика, можеш да научиш всичко ето тук!!!

WishBOX - Мечти в действие!