ВходВ цитати... Джон ЛенънПубликувано на: 20.07.2014

Подбрал: Десислава Докина

 

Джон Уинстън Оно Ленън

(John Winston Ono Lennon) е


английски рок музикант,

автор на песни,

общественик,

художник,

актьор и

писател.

 

Първо споделям любимата ми негова песен, която може да си пуснете за фон докато четете подбраните по-долу цитати.

Поздрав, скъпи читатели!

 

Той е съосновател на световноизвестната британска група Бийтълс, заедно с Пол Маккартни, е съавтор на по-голямата част от песни на групата.

След разпадането на Бийтълс продължава с успешна солова кариера, издавайки емблематични песни, като Give Peace a Chance и Imagine.

 

Джон Ленън е роден в Ливърпул по време на Втората  в семейството на Джулия и Алфред Ленън. Родители му се развеждат, когато малкият Джон е бил едва на 4 годинки. По-голяма роля в отглеждането му изиграва леля му Мария.

 

В годините около Втората световна война е било съвсем естествено децата да бъдат отглеждани от бабите и дядовците или други близки, докато родителите им са били на фронта и твърде далеч години наред.

 

Вече пораснал Джон пише следното за майка си в авторскаси песен "Mother"

 

Mother, you had me,

But I didn't have you,

I wanted you,

You didn't want me…

В превод: „Майко, ти ме имаше, но аз не. Исках те, но ти не ме искаше…“.

 

Въпреки, че не е прекарвал много време с майка си, тя е имала значима роля в оформянето на негови характер.

 

По повод съветите, които е получил от майка си Джон Ленън казва следното: "Когато бях 5-годишен, майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище и ме попитаха какъв искам да стана като порасна, написах “щастлив”. Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че не разбират живота."

 

Детството на Джон е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му развиват бунтовническия му характер.

 

"Аз няма да променя начина, по който изглеждам или начина, по който се чувствам, за да съм част от нещо. Аз винаги съм бил откачен. Аз съм бил откачен през целия си живот и трябва да живея с това, нали знаете. Аз съм един от тези хора."

 

В училище музикантът предпочита да рисува карикатури и да скицира. Мести се в художествено училище, а по-късно се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за „глупости“.

 

"Ако да бъдеш свръх-егоцентричен значи да вярваш в това, което правиш, в изкуството и музиката, тогава можете да ме наречете така. Аз вярвам в това, което правя и ще го кажа."

 

С тези разсъждения Джон Ленън показва, че въпреки спънките по пътя и неодобрението на страничните наблюдатели, трябва да продължаваш да правиш това, което те прави щастлив. Страстта и желанието са разковничетата на успеха.

 

"Талантът е способността да вярваш в успеха."

 

Джон Ленън има два брака — със Синтия Пауъл от 1962 до 1968 г. (от който има син Джулиън) и с Йоко Оно от 1969 до смъртта си през 1980 (от който има син Шон).

 

По повод вторият си брак, Джон Ленан казва следното:

 

Когато се влюбих в Око, разбрах: “Господи, това е различно от всичко, което ми се е случвало досега… То е повече от хит, повече от злато, повече от всичко”.

 

"Мечта, която бленуваш е само мечта. Мечта, която бленувате заедно е реалност.

Всичко, което казваме е да се даде шанс на мира.

Всичко, от което имаш нужда е любов.

Обикновено, има страхотна жена зад всеки идиот.

Всички те обичат, когато си шест инча под земята."

 

"Всичко е по-ясно, когато обичаш."

 

На средна възраст Джон решава да напусне Великобритания и отива да живее в Ню Йорк. Заради спорнара му политическа дейност, имиграционните власти не му дават зелена карта.

 

"Животът е това, което се случва, докато сме заети да правим други планове."

 

Певецът е имал и присъда за притежаване на марихуана, заради която по-късно е бил принуден да напусне САЩ.

 

"Част от мен подозира, че съм загубеняк, а другата счита, че съм всемогъщ."

 

На осми декември 1980 година Джон Ленън е застрелян. Извършителят на убийството се е предал като останал на местопрестъплението докато на мястото пристигне полицейският отряд. Убиецът на Джон Ленан е Марк Дейвид Чапман. След като прострелва музикантът с пет изстрела с пистолет, той започва да чете "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата. Марк Чапман получава доживотна присъда.

 

"Времето, което с удоволствие си загубил, не е загубено."

 

 

WishBOX - Мечти в действие!

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

 

В цитати... Майкъл Джаксън

 

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Джон Ленън