Вход#LikeAGirlПубликувано на: 30.07.2014

Автор: Яна Неделчева

 

Преди почти месец излезе това рекламно видео на дамски превръзки Always. Ако ти, като повечето хора, не се заглеждаш по реклами, смяташ ги за загуба на време, не вярваш, че има реклама, която прави и нещо друго, освен да хвали продукта си, или може би си момче и съвсем естествено не се интересуваш от подобни хигиенни средства, то най-вероятно не си й обърнал внимание. Но, позволи ми да посоча грешката ти, като поговоря известно време за видеото, и след това ти го покажа, за да прецениш сам.

 

Брат ми, подобно на много други момчета по света, се обижда и вбесява, когато му се каже, че прави нещо „като момиче“. Защо? Защото ние, хората в обществото, сме приели, че е нормално да използваме „като момиче“ като обида за някого. Тичаш като момиче? Значи си бавен. Биеш се като момиче? Значи си слаб. И дори използвана срещу момичета, тази „обида“ все още работи. Кое ли момиче няма период през живота си, обикновено ранните тийнейджърски години, в който напълно отказва всичко момичешко – не признава розови дрехи, бие се с момчетата, слави се като „мъжко момиче“. Чакай малко. Кога „мъжко“ се превърна в синоним на „добро“, а „момичешко“ – в синоним на „лошо“? И откога всички го приемаме за нормално и не възразяваме?

 

Не е правилно малки момичета и момчета да бъдат учени, че да бъдеш момиче не е добре. Това сваля самочувствието на детето, тийнейджърката и младата жена. Как би се почувствал ти, ако ти кажат, че това, което си, не е достойно, или силно, или добро?

 

 

Нека покажем на хората, че ние, момичетата, сме страхотни! Нека им покажем, че не сме нищо по-малко от момчетата и можем да правим всичко, което те могат не по-зле от тях. Нека им покажем, че не се срамуваме да бъдем момичета!

Always - #LikeAGirl

WishBOX - Мечти в действие!