ВходЩастието е успехПубликувано на: 17.07.2014

Чрез интерактивни игри, дискусии и иновативни подходи, Боряна Занева представи пред 20 младежи от различно софийски гимназии, същността на щастието и успеха според призмата на “Позитивната психология”.

 

Боряна Занева e завършила Harvard University със специалност "Позитивна психология",  консултант по "Позитивна психология" в Бостън, Масачузетс. Дългогодишен лектор, обучаващ ученици, учители, родители и групи от специалисти на теми свързани с позитивната психология.

 

За щастието

Разбрахме, че „Позитивната психология“  не е просто стремеж към приятни изживявания и щастливи моменти. Основен компонент е СМИСЪЛЪТ – съобразен със същността, потенциала и вътрешното убеждение на всеки един от нас. Именно смисълът е това, което прави щастието по-дългосрочно и непреходно от временните удоволствия. Щастието и успехът се намират в пресечната точка на това, което ни носи удоволствие и радост, това, в което откриваме смисъл и силните ни страни и потенциали. Нещо, като познатата ни „златна среда“.  Какво има смисъл за нас, какво ни носи радост и кои са силните ни страни са въпросите, върху които всеки един от нас помисли.

Оказа се, че не е лесно да познаваш силните си страни, но пък научихме, че можем да “оформяме отношението си към нас самите, когато се наблюдаваме какво правим“.

 

За целите

Едно от основните послания на семинара бе, че всички цели са постижими. Важно е обаче да са в синхрон с нашите ценности и същност. Важно е, когато си поставяме цели и взимаме решения да държим на това, което всъщност сме ние, на това, в което вярваме и искаме да постигнем, защото в противен случай рискуваме един ден да се “събудим” живели нечий чужд живот.

Боряна сподели, че повече от 30 години рисува. Когато е била малка обаче, учителката й казвала, че няма усет, че дърветата в картините и приличат на „метли“. Ръководейки се от вътрешното си усещане, че може да рисува и радостта от рисуването, години по-късно нейните картини се продават…

 

За качествата

Следващата ни задача бе да помислим за хора, на които се възхищаваме, да изброим качествата, заради които ги ценим и да изберем 5-те най-значими за нас. Е, в крайна сметка се оказа, че това, което най-много ценим в другите е именно това, към което най много се стремим. А за да се доближим по близо до тези качества и да им позволим да станат част от нас си ги нарекохме като наши. Например, аз ценя увереността у другите, затова „Аз съм уверена“.

 

 

Mindfulness

А кой знае какво е Mindfulness? (дори не знам как точно да го преведа на български). Да бъдеш Mindfull, означава да бъдеш с пълно внимание и присъствие в настоящия момент.

Mindfulness = познавам себе си без да се осъждам, приемам себе си, какъвто съм, наслаждавам се на всички което правя (храна, разходка, изгреви и залези), винаги се намирам на подходящото място, в подходящия момент, присъствам и съм осъзнат, когато общувам с хората;

А ето и семпла „рецепта“, за това как да се чувстваме по-добре и по-присъстващи в ежедневието си, която Боряна ни сподели:

  • Дълбоко и осъзнато дишане – това е захранването на мозъка ни с гориво;

  • Усмивката винаги помага (дори когато не ни е до усмивки, самият жест на тялото ни кара да се чувстваме по-добре)

  • Правилна стойка – проучвания показват, че позата на тялото променя химията в мозъка ни. Затова, ако например се чувстваме неуверени, така наречените „power poses“ ще помогнат.

 

 

А сега, за финал, напишете 3 неща, за които сте благодарни. По възможност го правете всеки ден. Помислете също и за някой, на който сте благодарни, и му го кажете.

И така, всичко това ни доближава до новата ера, така наречената „Концептуална ера“ – ерата на емоционално и духовно интелигентните хора.

 

Благодарности

Благодарим на Боряна, че отдели от краткото си време в България, за да направи този семинар за младежи и ученици.

Благодарим на ЦРЧР, че за пореден път ни предоставиха прекрасната си зала.

Организатор: 

WishBOX