ВходКакво е то акробатичен рокендрол?Публикувано на: 22.07.2014

Автор: Яна Неделчева

 

Днес ще говоря за акробатичен рокендрол! Някога чувал ли си за този танц? И да не си, не се притеснявай – сега ще ти разкажа малко за танца и моята собствена история с него и, кой знае, може да се запалиш и преди да се усетиш да търсиш най-близкия танцов състав.

 

Първо, трябва набързо да ви разкажа историята му. По време на развитието на рокендрол музиката се появявали и танци за нея. От суинг (около 1920) се появил танца линди хоп, което е първия танц по двойки с акробатични елементи. Около 1940 година, линди хоп е пригоден за по-бърза музика, така създавайки друг стил на име буги уги. Накрая, около 1955, се появява и първата версия на акробатичния рокендрол. Тези стилове си приличат един с друг по бързия ритъм и повтарящите се основни стъпки, но за разлика от по-ранните, последният стил танци е хореографиран и създаден за представления и състезания. Линди хоп и буги уги са били импровизирани, танцувани по-скоро на партита и приятелски събирания през средата на миналия век. Това ги прави по-опасни, поради липсата на официални и контролирани правила за акробатиките и подходящия начин на изпълнение. Сега Световната конфедерация по рокендрол се занимава с учреждаването на международни правила за провеждане на турнири. Те организират и световни състезания и шампионати, избират жури за тях и награждават отличилите се. Конфедерацията е призната от Световната федерация за спортни танци и сега се бори за въвеждане на акробатичния рокендрол в Олимпийските игри.

 

Стига толкова история, нека поговорим за самия танц. Това е много бърз, активен танц. Изисква много от танцуващите и поради сложните акробатични движения може да е и опасен, ако се практикува от неопитни танцьори в неконтролирана обстановка. Но няма страшно, ако имате край себе си опитен и отговорен треньор, единственото, което може да се случи са няколко падания. Но всеки шампион е изтърпял наранявания в името на това, което обича да прави.

 

Ето и моята история с рока. Преди малко по-малко от година, когато избирах училище, в което да кандидатствам, се натъкнах на няколко клипчета на сайта на Първа английска. Няма да ги показвам тук, защото са много стари, а аз съм предвидила други видеа, но те ме накараха да потърся в Youtube още и преди да се усетя сериозно обмислях дали да не се запиша в състава по акробатичен рокендрол. Не съм много спортен човек, а и подобни акробатики ми се струват твърде опасни и недостижими, но въпреки това се престраших и при една случайна среща с тогава непознатия ми ръководител на рока, дванайсетокласника Марио, му се представих и казах, че се интересувам от състава. Неговите думи бяха нещо от рода на „Супер, намери си момче и заповядайте на тренировка.”  И да, намерих си момче. Няма да разказвам през колко човека минах, докато накрая намеря някой, който да е съгласен да опита. Но все пак си струваше чакането и търсенето, макар и може би да не попаднах на най-подходящия човек.

 

И ето, че след по-малко от месец тренировки вече се влюбих в този танц и в невероятния състав, от който бях станала част. Сърдечността, с която приеха всички нови членове и леснотата, с която си паснахме и се сприятелихме са невероятни. Благодарение на любовта към танца и движението всички ние намерихме много нови приятели и направихме страшно много велики спомени.

 


 

Финалната поза от танца ни на Коледния концерт на 1АЕГ

 

Ето няколко клипчета, от които да добиеш по-ясна представа какво точно представлява този танц и как изглежда всъщност. За по-пълно впечатление ще ти покажа и професионалистите, и аматьорите.

 

Световен шампионат по акробатичен рокендрол 2012 (1-3 място):

 

 

Танц за The Great Fasching, бала на 1НЕГ, от Марио Николов и Мария Андреева - ръководителите на моя състав (Марио всъщност е състезател, така че не е точно аматьорско видео, но просто страшно много обичам този танц):

 

Надявам се да ти е харесала и да ти е била полезна тази статия и ако чрез нея съм те убедила да опиташ нещо ново, а може би именно акробатичен рокендрол, то не бих могла да бъда по-щастлива. Ако танцуваш този танц, някой подобен, убедила съм те да опиташ, или просто искаш да кажеш "здравей", напиши един коментар и ни разкажи своята история!

WishBOX - Мечти в действие!