Вход14 любопитни факта, които не знаеш за себе сиПубликувано на: 11.07.2014

Автор: Ния Калейчева

 

1. Човешкият мозък работи със същата мощност като 10-ватова крушка.

Досещаш ли се за познатата сцена от анимационните филмчета като "Том и Джери"?! Например, когато на някой му хрумне нещо гениално и се показва светеща крушка над главата му... Винаги съм се чудила за това, но ето, че сега ми се изясни защо, а след това прозрение и аз светя като крушка!

 

2. Мозъкът на човек е много по-активен докато спи отколкото когато е буден.

Ако следващия път в час по математика госпожата ти се скара, че спиш в час, можеш да и споделиш този интересен факт в твоя защита...

 

4. Един човешки косъм издържа до 99 грама тежест.

Сега вече приказката за Рапунцел звчи много по-правдоподобна, не мислиш ли?

 

5. На квадратен сантиметър от тялото си човек има също толкова косми колкото и едно шимпанзе.

Помниш ли онзи път когато един грубиян ти каза, че си маймуна? Е, не е трябвало да се обиждаш; в крайна сметка има малко истина в това твърдение...

 

6. На практика човешкият косъм е неунищожим.

Като изключим огъня и силната киселина нищо друго не може да унищожи космите ти, затова не се учудвай, когато канала се запуши. Очевидно малките косматковци са решили да си направят събиране.

 

7. Общата площ на белите ни дробове, между 30 и 50 метра, се равнява на площта на един тенис корт.

Нека си представим следната картина: Григор Димитров прави точка и сет срещу противника и тича победоносно върху хлъзгавия корт на белия ни дроб. Колко славен момент за нас, а?!

 

8. Киселината в стомаха ни може да разгражда метал!

Въпреки, че е научно доказано, моля НЕ изпробвай този факт сам у вас като решиш да погълнеш някой пирон или нещо от сорта.

 

9. През живота си произвеждаме достатъчно слюнка, за да напълним два средно-големи басейна.

Следното нещо ми се върти в главата: лято, слънце, басейн и аз... плуваща насред стотици плюнки. Виждаш ли се и ти? Гадост.

 

10. Всички бебета се раждат със сини очи

Ако някой от твоите приятели пак реши да ти се хвали с небесно сините си очи, можеш да го накараш да млъкне като му кажеш, че някога и ти си имал. Така определено ще изпъкнеш - или ще те помислят за откачен(а) или ще започнат да те гледат с възхищение.

 

11. Всеки си има уникална миризма с изключение на еднояйчните близнаци

В действителност още от раждането си бебетата се научават да разпознават майка си по нейната уникална миризма, така както и животните могат да открият точно определен човек като го надушат. Да имаш уникална миризма не е същото като да имаш специфична миризма, но дори и да понамирисваш по някой път, няма да защо да се притесняваш - по този начин просто изрзяваш своята индивидуалност и уникалност.

 

12.  През целия ни живот носа и ушите ни растат.

Любопитно е как бебетата се раждат с непропорционално големи глави и очи, а ушите и нослетата им изглеждат ужасно малки... Това е защото още от малки запазваме големината на очите си, а главата пораства съвсем малко през детските ни години. За разлика от тях обаче, ушите и носа претърпяват драстичен растеж на всеки седем години. Ако хората можеха да живеят до 200 годишна възраст, навярно всички щяхме да сме като Пинокио само че със слонски уши, а пък приказката за Червената шапчица щеше да има логика...

 

13. След като бъде отсечена, човешката глава може да продължи да бъде активна 15-20 секунди.

Не че в днешно време някой е тръгнал да отсича глави, но все пак... не е ли зловещо?

 

14. Труповете изпускат газове.

Като сме на тема мъртъвци е интересно и да споменем, че е възможно да се случи някой труп да помръдне дори, но не се стряскай - зомбитата не са реални. Това е просто в резултат от остатъчни мозъчни импулси или тикове. И въпреки всичко живота наистина е като научна фантастика.

 

Следва продължение... 

 

WishBOX - Мечти в действие!