ВходИгрите променят начина, по който сънувамеПубликувано на: 07.07.2014

Автор: Тони Кунчев

Да кажем, че си изгубен в изоставен замък, заобиколен от ров, пълен с крокодили  (типичен понеделник). Изведнъж към теб се хвърля огнедищаш дракон, готов да забие в теб огромните си зъби. Ако си обикновен човек, може би просто ще се събудиш от съня, пълен с подобни небивалици.

 

Ако си геймър, обаче, грабваш меча си и се хвърляш в битката.

 

Така поне твърди психологът Джейн Гакенбах, един от световните експерти по връзката между видеоигрите и сънищата. След като синът й става запален геймър от ранна възраст, нейният интерес към влиянието на видеогрите се разпалва и тя установява, че продължителната игра влияе върху сънищата на проучените малчугани. Тези промени пък предлагат обяснения за това как видеоигрите променят преживяванията и в истинския свят.

 

„Голямото нещо, което свързва мечтите и видеоигрите, е алтернативната реалност, била тя биологична или технологична,“ твърди тя.

 

Според последните й проучвания пък хардкор геймърите по-често имат осъзнати сънища. Редовните играчи проявяват в реалността подобни характерстики като хората, сънуващи осъзнати сънища – интензивна концетрация и отлична пространствена ориентация. Като допълнителен бонус се оказва, че макар да имат контрол само върху собствения си „герой“ в мечтите си, геймърите могат да превключват между изглед в първо и трето лице и, знаейки, че сънуват, са способни да управляват ситуацията.

 

Не знам за теб, но аз вече се въоръжих с клавиатура и мишка.

 

Преимуществата на геймърството не спират дотук. За редовните играчи кошмарите не само не са проблем, а дори източник на удоволствие. Геймърите с готовност поемат контрол върху страшните, заплашителни ситуации и продължават да си спинкат, докато обикновените хора се събуждат, облени в студена пот и треперещи. Това пък им позволява да се справят по-добре с опасности в истинския живот, тъй като някои теории предполагат, че кошмарите са начин да се подготвиш в безопасна среда за трудните ситуации, с които има възможност да се сблъскаш. Игрите дори облекчават сънищата на травмирани войници!

 

Особеностите не спират дотук...буквално. Геймърите имат по-странни сънища, често съдържащи невероятни и невъзможни сюжети, например пътуване през времето. Това води до подобрени креативност и въображения в истинския свят.

 

Разбира се, тези проучвания си имат своите ограничения – няма как сънищата да бъдат наблюдавани, например.  Но всички факти до момента сочат, че видеоигрите могат както да допринесат за по-интересни преживявания по-време на сън, така и да подобрят будните ни способности.

 

Източник: http://www.theverge.com/

WishBOX - Мечти в действие!