ВходВ цитати... Опра Уинфри!Публикувано на: 06.07.2014

Автор: Василена Василева


Много размишлявах коя известна личност да ти представя отблизо тази неделя, но решението ми дойде мигновено. Един ден в училище чух съученици си да говорят за Опра Уинфри. Казаха ми "Напиши за Опра, напиши за нея.." Нямаше как да им откажа, за това ето я нея, надявам се да ти допадне!

 

Опра Гейл Уинфри е американска телевизионна водеща. Нейното тв шоу Шоуто на Опра й спечелва няколко Награди Еми и се счита за най-успешното ток-шоу в историята на телевизията.

 

"Ако искате да се почувствате добре, трябва да излезете и да направите нещо добро."

"Ако постигнете слава без да знаете кой сте, това ще покаже всъщност кой сте."

 

 

Родена е на 29 януари 1954 г. в градчето с полско име Косцюшко, щата Мисисипи. В кръщелното й свидетелство името е записано Орпа, но тя е преценила, че Опра е по-благозвучно.

 

"Бъдете благодарни за това, което имате и ще имате повече. Ако се съсредоточавате върху онова, което нямате, никога няма да имате достатъчно."

"Вие получават от живота това, за което ви стига куража да си поискате."

 

Родителите ѝ са двама тийнейджъри, които не са я желаели, тъй като са нямали средства, с които да се грижат за нея. Когато малката Орпа се появила на бял свят в студена януарска нощ на 1954 година, никой от двамата родители не можел, а и не искал да се грижи за дете. Така че, малката била оставена при баба си Хати, която била толкова бедна, че обличала момичето в дрехи, ушити от чували за картофи.

 

"Вярвам, че всяко едно събитие в живота се случва, за да ни даде възможност да изберем любовта пред страха."

"Дишай. Продължавай. И си напомняй, че този момент е единственото нещо, което със сигурност имате."

 

Животът в онези хипарски времена бил жесток, а за Опра било направо жестока игра на съдбата. Едва деветгодишна била изнасилена за първи път, което не впечатлило никого от близките ѝ, дори баба ѝ. Амбициите на жената стигали дотам, че да научи внучката си да чете, преди да тръгне на училище, да я заведе в църковния хор и да я бие с метлата, всеки път, когато сбърка нещо или не се подчини.

 

"Докато не изберете да извършите велики неща, няма никакво значение колко награди сте имали или колко сила сте притежавали."

"Докато не стигнете до духовното разбиране кои сте вие – не е необходимо да е религиозно чувство, а нещо дълбоко във вас, във вашия дух – няма да успеете да поемете контрола."

 

Междувременно от тялото ѝ се възползвали всички роднини от мъжки пол. В крайна сметка, Опра едва 14-годишна родила бебе, което обаче починало малко по-късно. Нищо чудно, че прави най-логичния ход в живота си — бяга от къщи и никога повече не се връща към света на своите кошмари. По същото време съдбата се смилява над нея. Печели стипендия в Глендейл и с това започва нейното дълго бягане към славата и властта.

 

"За мене е много по-лесно да взема важно, животоопределящо, многомилионно решение, отколкото да реша какъв килим да сложа на предната веранда. Това е истината."

"Знайте, че сте на пътя на успеха, ако бихте вършили работа, без да ви се плаща за това."

 

Тя е първата жена в света, която натрупа богатство, измерващо се с милиарди, от водене на тв предавания и продажба на стоки, свързани с този бизнес. Фирмата ѝ е се казва "HARPO" - Опра, написано наопаки.  Още като гимназистка в Нашвил започва като водеща на радиопредаване. Тогава е най-младата жена пред микрофона, първата афроамериканка.

 

"Имам визия за собствения си живот много по-голяма, отколкото въображението ми може да побере."

"Когато ви стане по-ясно кой всъщност сте вие, ще можете по-добре да решите кое е най-доброто за вас – за пръв път в живота си."

 

Тв дебютът ѝ е като водеща на новинарска емисия в Балтимор, Мериленд. През 1984 г. се мести в Чикаго, получава шанса да води свое шоу, в началото наречено "Опра Уинфри шоу", а по-късно — за удобство — просто "Опра".

В продължение на 18 години нейното шоу е неизменно №1 в американската тв индустрия.

 

"Когато гледам в бъдещето, то е толкова ярко, че изгаря очите ми."

"Където няма борба, няма и сила."

Опра Уинфри е създала благотворителната организация "Ангелска мрежа" ("The Angel Network"), собственото  й списание се казва "О и О у дома" ("O and O at Home") и излиза в тираж 2,7 млн. екземпляра месечно, телевизията й е "Oxygen" (Кислород). Президент е на "Harpo Productions". 

Опитвала е и като актриса. Дебютира в "Пурпурен цвят" на Стивън Спилбърг през 1985 г., когато е номинирана за два "Оскара" и "Златен глобус".

 

"Можеш да имаш всичко. Но просто не можеш да имаш всичко наведнъж."

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Джон Ленън

 

 

WishBOX - Мечти в действие!