Вход7 неща, които трябва да спрем да правим, за да станем по-продуктивниПубликувано на: 23.06.2014

Превод: Десислава Докина

  

Съмнявал ли си се някога в това, че да работиш много усилено е единственият и най-правилният път към успеха ?

     Нека помислим по-задълбочено върху това : Възможно ли е да работим по-малко и да постигаме по-добри резултати ?

 

Представи си собственик на малък бизнес, който работи нон-стоп - 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Ако работи по цял ден и всеки ден, ще се превърне ли един ден в истински конкурент на световните търговски вериги или производители?

 

Ами, ако неговият или нейният конкурент в същото време харчи повече пари в сформиране на по-голям екип и всички работят по различни части от проекта?

 

Тогава собственикът на малкия бизнес губи доста позиции моментално и отива веднага в по-задна ниша на пазара.

 

Времето е ограничен ресурс/благо и затова трябва да мислим върху това как да го използваме максимално ефективно.

 

Историята обаче ни дава примери и за малки предприятия, които постигат много по-добри резултати от големите корпорации.

Instagram, например е компания, която се състои от 13 служители, когато Facebook я купува за $ 1 млрд..

Наскоро стартиралата компания Snapchat (създатели на приложение за съобщения за мобилни телефони) пък, състояща се от 30 служители, отказа предложението на гиганта Facebook да я купи срещу $3 млрд.

Част от успехите на тези компании са основани на късмет - останалата част се основава на ефективност.

 

Ако се върнем към въпросът, с който започнах, отговорът би бил:

 

Ключът към успеха не е да работиш здраво (hard working), а да го правиш разумно (smart working)

 

Има значителна разлика между това да бъдеш просто зает и да си продуктивен.

Да бъдеш зает през голяма част от времето ти, не означава непременно, че си продуктивен.

Да бъдеш продуктивен е в по-малка степен въпрос на управление на времето и в по-голяма част управление на енергията ти.

Това, към което си струва и е ценно да се стремим е как да влагаме най-малко енергия, за да получим най-голям резултат.

Как да го постигнем - да не се „хабим” прекалено и да постигаме целите си без свръхусилия ?

Виж долу 7-те неща, които според известни изследователи трябва да спрем да правим, за да увеличим продуктивността си.

Разбира се, не аз съм източникът на тези съвети. Те са подкрепени от науката и са систематизирани от Viktor Hanacek в неговия блог, тук

 

1.       Спри да работиш извънредно, за да станеш по-продуктивен.

 

Замислял ли си се някога от къде идва 40-часовата работна седмица като норма? През 1926 г. Хенри Форд, американски индустриалец и основател на автомобилната компания Форд, провежда експерименти и стига до следния резултат : 

-          когато се намали работния ден от 10 на 8 часа, а работната седмица се съкрати с 1 ден – от 6 на 5, задължително се увеличава и продуктивността на хората.

 

Оказва се, че колкото повече (и по-дълго и по-усилено) работим, толкова по-малко ефективни и продуктивни ставаме и в дългосрочен и в краткосрочен план.

В науката има потвърдени данни за следната зависимост : Когато се направи работен график от 60 или повече часа седмично и той се спазва за по-дълго от 2 месеца, то тогава крайният срок за завършване на даден проект със сигурност ще бъде забавен с толкова, че накрая ще се окаже, че проектът би могъл да се изпълни със същия брой хора, работещи 40 часа седмично.

 

Изследване, проведено от американската армия разкрива, че  "загубата на един час сън на нощ за една седмица довежда до ниво на когнитивна деградация еквивалентно на 0,10 промила алкохол в кръвта."

 

Забавен е фактът, че можеш да бъдеш уволнен в случай, че идваш пиян на работа, но не се счита за неприемливо да хамалуваш цяла нощ на работа и да не си набавяш необходимата доза сън.

 

Всеки един от нас знае какви са негативните последствия от недоспиването и преумората : не особено позитивно и жизнерадостно настроение, спад в креативността и желание за проактивност...  Това доказва още веднъж колко е важно да работим разумно, да не се преуморяваме, за да поддържаме високо ниво на ефективност.

 

Следващия път, когато се чудиш на какво може да се дължи спадът в продуктивността ти, причината може да бъде точно тази – не си си отпочинал добре след усилен работен процес.

 

ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ:

Френският император Наполеон е имал ритуал да спи по няколко пъти на ден за кратко.

Елеонор Рузвелт, съпруга на президента Франклин Делано Рузвелт, също е използвала следобедната дрямка като начин за увеличаване на енергията си.

Джийн Отри, "Пеещият каубой" рутинно е задрямвал в съблекалнята си между изпълнения.

Президентът Джон Ф. Кенеди всеки ден обядвал в леглото си и след това се отдавал на кратка дрямка.

Уинстън Чърчил също силно вярвал в това, че следобедна дрямка му помагала да свърши два пъти повече дела всеки ден

Президентът Линдън Б. Джонсън си почивал всеки следобед точно в 15:30, с което разкъсвал деня си на две смени.

Източник: 5 причини защо трябва да спим задължително всеки следобед

 

 2. Спри да казваш „ДА” толкова често и започни да отказваш

 

Има един принцип , наричан накратко "80:20", открит през 1897 г. от италианския икономист Вилфредо Парето. Той гласи, че "във всяко едно начинание, 20% от вкараните ресурси в проект допринасят за 80% от изходния резултат."

Въпреки това, 20% от резултатите консумират 80% от нашите усилия. Затова вместо да работим много здраво,  ние трябва да се съсредоточи предимно върху тези усилия, които произвеждат 80% от резултатите и да се откажем от останалите, защото с тях само ще прахосваме усилията си.

Трябва да изразходваме повече време и сили само за най-важните задачи. Трябва да спрем да казваме "да" на задачи, които носят нисък или почти никакъв резултат.

Да казваш „не” определено е по-трудно, отколкото да казваш „да”, защото никой не иска да бъде лошият. Все пак, ако по-съсредоточено се замисляш върху това кое си струва да бъде изпълнено и заслужава твоите усилия и време, ще съумееш да кажеш „не” на предложения, които не си струват.

В едно проучване от 2012 година, учени са разделили 120 ученици в две групи. Едната група е била тренирана да използва "не мога" (I can’t), а другата е била обучена да се използва "Няма" (I don’t).

Резултатът е следният:

Студентите, които са си казвали сами на себе си  "Не мога да ям X" , на практика са ядяли шоколадови бонбони  61% от времето. 

Междувременно, студентите, които са си повтаряли "Аз не ям X", са се изкушавали да ядат шоколад едва през  36% от времето. 

Тази проста промяна в терминологията и посоката, в която караме сами себе си да мислим, значително подобрява шансовете да направим по-добрия избор (в случая да изберем по-здравословна храна).

Следващият пък, когато трябва да откажеш нещо, не си повтаряй „Не мога да правя това...”, а си повтаряй „НЯМА да го направя!”

 

3. Спри да правиш всичко сам и позволи на други хора да ти помагат

 

Важно е за нас да осъзнаем, че можем и трябва да потърсим помощ, когато е необходимо. Ние не можем да правим всичко сами; не разбираме от всичко, нямаме ресурс и време за всичко. За дабъдем по-ефективни, трябва да се съсредоточим върху най-важните си задачи и върху това, което умеем най-добре.

Вместо да губим времето си, опитвайки се да измислим или направим нещо сами, нека оставим експертите да помогнат.

 

4. Спри да бъдеш перфекционист

 

Ето някои проблеми, свързани с това да си перфекционист:

 

-          Перфекционистите влагат много повече време, отколкото самата задача изисква.

-          Отлагат реализацията на нещото, за да се случи в най-подходящият момент. В бизнеса обаче, ако отложиш за най-подходящият момент, то тогава със сигурност ще си закъснял.

-          Съсредоточени прекалено много в детайлите, перфекционистите забравят цялостната идея и губят от поглед голямата картина

 

Предприемачите често чакат идеалния момент. По този начин, те в крайна сметка го пропускат.

 

Идеалният момент е СЕГА – в момента, в който те озари идеята.

 

5. Спри да правиш често повтаряеми задачи ръчно, започни да ги автоматизираш.

 

Хората често забравят, че времето е пари. Те обикновено правят нещата ръчно, защото това е лесно и не изисква почти никакви изследвания и анализиране.

Лесно управляемо е да обработиш и качиш 30 снимки в Инстаграм и да следиш за това какви са отзивите за тях и колко се харесват/коментират.

Но какво ще се случи, ако трябва да управляваш 30 000 снимки или видео клипове, качени в 5 различни платформи. Тогава определено ще имаш нужда от добър софтуеър за управление на тези данни.

 

6. Спри да предполагаш и започни да взимаш решенията си на база – реални данни и потвърдени резултати

 

7. От време на време спирай с работата и всички задължителни занимания... и се отдай на „правене на нищо”

 

Повечето хора не осъзнават, че ние заключваме себе си в кибритена кутийка, когато сме твърде съсредоточени само върху едно нещо и му отдаваме цялото си внимание и време. Важно е от време на време да се отдалечим от ежедневните си занимания и да отделим време на себе си и на дейност, която обожаваме. Това ще подейства добре на духа, на разума и на настроението.

 

Благодаря ти, че прочете цялата статия...

След всичко изписано дотук, искам да изведа най-важното:

 

! Ние не ставаме по-продуктивни през нощта, докато спим

! Не ставаме по-успешни и докато мързелуваме или правим само това, което обичаме.

! Както всичко в живота, успехът изисква усилия, време, желание, амбиция и последователност.

! Промените не се случват, ако просто седим някъде и ги чакаме.

 

За всички нас е много важно да изучаваме постоянно тялото си и да намерим собствени начини да оптимизираме енергията и собствената си ефективност за един по-успешен и щастлив живот.

 

Статията е преведена от: Medium 

WishBOX - Мечти в действие!