ВходОще една награда в областта на технологиите спечелена от българинПубликувано на: 16.06.2014

Автор: Василена Василева


Тези дни имах прекрасната възможност да се запозная с още един човек, който здравата действа в областта на технологиите. Новият ми приятел се казва Александър Панайотов, който заедно с екипа си спечели специалната награда на Младежки бизнес форум "Изгряващи звезди" – Hyundai – Brilliant Young Entrepreneur. 

Екипът на "Parking Sector", спечели 15 000 евро финансов стимул от автомобилната марка Хюндай. Разработката им се състои в специална платформа, която в реално време дава на шофьорите информация за паркингите в техния град - местоположение, цена и свободни места.

За да разбереш и ти за платформата на Сашо и екипа му може да прочетеш това интервю, което той даде специално за нас.

 

Здравей, Сашо! Представи се с няколко изречения.

Здравей, казвам се Александър, студент Компютърни науки четвърти курс във Факултет по математика и информатика към Софийски Университет. Аз съм позитивен и отворен към нови възможности човек. Имам сериозни амбиции и не щадя време и усилия, за да ги реализирам. Старая се да развивам себе си като личност и да усъвършенствам професионалните си умения във всичко, което правя. Уча се като действам.

 

С какво се занимаваш в момента?

Работя по последния ни проект – ParkingSector.bg – платформа, чиято цел е да разреши проблема с паркирането. Работата по проекта ми отнема почти цялото време, затова когато съм свободен обикновено съм с близки и приятели. Въпреки малкото свободно време, старая се да присъствам на бизнес събития или такива за личностно и професионално развитие и да се запознавам с интересни хора с опит, от които мога да се уча. Опитът, който трупам, работейки по своите проекти, ми дава възможност успешно да ръководя и Факултетния студентски съвет на ФМИ като зам. председател. Може да се каже, че моята работа е и мое хоби, затова и не ми „тежи“ да отделям почти цялото си време на проекта, а напротив – всеки ден е още по-интересно.

 

Каква е историята? Как се стигна до “Parking Sector ”?

С брат ми Михаил сме активни шофьори и разбира се, проблемът с паркирането не ни е чужд. Ние не знаехме кога има свободни места, каква е цената за паркиране, а когато имаме ангажименти до места, които не са ни добре познати, даже не знаехме къде можем да паркираме. Случвало ми се е буквално часове да търся в интернет място за паркиране около централни сгради за събития на следващия ден. Най-интересното е, че дори и приятели от същия град, които са и активни шофьори, не могат да ни насочат къде може най-изгодно да паркираме. Всичко това ни мотивира много и тъй като и двамата учим Компютърни науки (програмиране), преди близо 7 месеца решихме, че ще е страхотно ако има приложение, което да ни показва къде има паркинги и да ни води чрез навигация до там. С времето, разбира се, идеята ни еволюира по естествен път, като стигнахме до концепция, която от една страна решава проблема на шофьорите, а от друга - помага и на самите паркинги да реализират максимална печалба. Ситуация, в която всеки печели! Много съм щастлив, че усилията ни до този момент бяха оценени и прототип на платформата вече е на разположение на шофьорите - www.parkingsector.bg.

 

Какво всъщност представлява тази платформа?

Parking Sector е уникално и елегантно приложение, където можем в реално време да видим всички паркинги около нас или около конкретна дестинация, техните цени и услуги, както и да запазим място за паркиране предварително и дори да се възползваме от преференциални цени. По този начин за под минута сме си решили проблема с паркирането още преди той да се е появил. Нашата иновация отива още по-далеч, като за първи път въвеждаме принципа на динамичното ценообразуване. По същия начин, по който билетът за самолет е по-евтин, ако се купи предварително, така и ще може да се възползваме от ниски цени като си запазим място за паркиране предварително. Скоро ще бъде пусната и официалната версия на платформата.

 

Срещу каква сума ще мога да използвам вашата платформа?

Нашето приложение ще бъде на разположение на потребителите напълно безплатно. Ние целим да дадем на шофьорите мощно „оръжие“, с което успешно да преборят проблема с паркирането, без значение от техните финансови възможности. Всеки ще може да се възползва от приложението безплатно.

 

С какво искаш да се занимаваш в бъдеще?

Да развивам нещо свое ми е мечта от малък. Работата по Parking Sector ми предоставя възможности да пътувам, да се запознавам с много нови хора, да се чувствам полезен и значим, допринасяйки за решението на голям проблем, да се развивам личностно и професионално, но най-вече – да бъда независим и сам да избирам посоката си на развитие! Звучи като хоби, нали? Това е работата, която и в бъдеще ще ми носи огромно удовлетворение – да развивам собствени проекти, с които да бъда полезен, а в същото време да усъвършенствам себе си и да бъда свободен. Затова си поставям и високи цели свързани с развитието на ParkingSector, тъй като предстои да науча още много!

 

Имаш ли девиз и ако да, какъв е той?

До този момент, не си бях давал сметка, че всеки път, когато съм се замислял в трудна или емоционална ситуация, обикновено една и съща мисъл е изниквала в съзнанието ми – Интересното тепърва предстои! Сега осъзнавам, че това е моят девиз!

 

Всички ние от WishBOX.org пожелаваме успех на Сашо и неговия екип!

 

WishBOX - Мечти в действие!

За да разбереш и ти за Атанас Бахчеванов и неговите “умни” стелки може да гледаш записа от неговата презентация и да прочетеш това интервю, което той даде специално за нас. - See more at: http://wishbox.org/blog/view/147#sthash.DKihVllV.dpuf