ВходТереза Цветанова: Какво е да учиш графичен дизайн?Публикувано на: 13.06.2014

 Автор: Пирина Касапинова

Днес ще те запознаем с едно креативно и вдъхновяващо момиче, което има афинитет към изкуствата и успява да съчетае хобито си с университета. Тя учи в Нов Български Университет и си е избрала специалността графичен дизайн. Разбери повече за Тереза Цветанова от интервюто ни с нея.

 

 

1. Кога усети себе си като напълно сигурна в това, което желаеш да следваш?

От малка обичам да рисувам и от доста време имам влечение към изкуството като цяло. Още от дете обичам да сътворявам разни неща и да експериментирам с изкуството под всякакви форми, дори в началото да не съм го осъзнавала. Та, дойде краят на 11 клас и вече голяма част от съучениците ми бяха решили какво искат да учат като завършат. Чувствах, че вече е време и аз да се насоча към нещо. Не си давах много зор, исках да бъда напълно сигурна, че това ще ми бъде интересно, полезно и че ще го правя с любов. Реших, че трябва да е нещо свързано с изкуство, въпреки че всички ми казваха, че хляб в изкуството няма... Нашите не ми даваха насоки, за да не ме объркват. В крайна сметка, към началото на 12 клас, вече бях твърдо решена какво и къде искам да уча. Подготвях се, явявах се на изпити и ме приеха.

 

2. Какво учиш? В кой университет?

Графичен дизайн в Нов Български Университет

 

 

3. Защо Графичен дизайн?

Както вече споменах имам адско влечение към изкуството под всякаква форма. Избрах графичен дизайн, защото ми се стори доста интересна и увлекателна специалност, която бих учила и работила с огромно удоволствие.

 

 

4. Определяш ли избора си на специалност като правилен за теб самата?

Да, определям го като достатъчно правилен. В интерес на истината бях кандидатствала и интериорен дизайн, приеха ме и двете, но избрах графичния. Повече си го усещам, че е за мен и повече ми допада някак.

 

 

5. Опиши университета си с 5 думи.

Интересен, Вълнуващ и Предоставящ Много Възможности.

 

6. Кой беше твоят пръв помощник при кандидатстването?

Ха, ами знам ли, разчитах най-вече на това, което ми е в главата, както и на няколко примерни матури.

 

 

7. Защо остана да учиш в България?

Едната причина е, че обожавам родната си страна. Другата е, че надеждата и вярата ми все пак умират последни....

 

8. Съжаляваш ли за избора си и защо?

Не съжалявам за нищо в живота си, може би единствено за това, че нямам повече време за любимите хора и интересите си.

 

 

9. Разкажи ни малко повече за афинитета ти към ръчно изработени неща.

Ръкоделието е един от начините, чрез които изразявам своята същност. Чувствам го като неразделна част от себе си и не мога да си представя да живея живот, в който не изработвам разни нещица собственоръчно. Най-голямото удовлетворение и наслада изпитвам, когато хвана в ръце нещо, което сама съм създала. Невероятно е и усещането, когато и някой друг се докосне до частта от теб, която си оставил в своето произведение. Неописуемо! Често се определям с 3 думи - изкуство, природа и любов. Към това се стремя, това давам, това бих очаквала и в замяна. В ръкоделните ми произведения присъстват и трите думи – Аз.

 

 

10. Какво искаш да работиш "като пораснеш"?

Винаги като ме попитат и се чудя, как не мога да се отърва с една дума. Никога не съм си представяла да работя едно нещо, да имам една работа, която всеки ден, седмица, месец да е една и съща. Една от мечтите и целите ми е, когато порасна да работя като графичен дизайнер, а след това и да си имам своя фирма, както и паралелно с това не по-малко или повече да се занимавам с останалите си интереси – фотография, ръкоделие, музика. Много искам също да си имам и собствена галерия, комбинираща изложби на снимки и картини, авторски разбира се.

 

11.  Мислиш ли, че бизнесът има бъдеще в България?

Мисля си го. Само че не знам колко мисля правилно по този въпрос.
При всички положения държа на едно правило – когато има желание, има и начин.

 

 

12.  Какво би казала на онези, на които им предстои кандидатстване?

На вниманието на всички кандидатстващи! Не бързайте да избирате специалност. Не си харесвайте някоя, само защото най-добрият ви приятел или приятелка искат и те това. Не си губете времето в чакане на момента, когато ще осъзнаете какво ви влече. Обърнете голямо внимание на интересите си точно сега и направете една калкулация, кое ви допада най-много.  Знайте, че най-хубавата работа е тази, която доставя удоволствие и се прави с желание. Тогава тя автоматично става не работа, а хоби. Стремете се към това, стремете се да оползотворите живота си максимално. Той е дар, който първоначално е празен. Вие сте тези, които трябва да го изпълните целия с разум, търпение, постижения, упоритост, позитивизъм,  разнообразие, вълнения.... Успех!

WishBOX - Мечти в действие!