ВходСтрахотните софийски графити-трамваиПубликувано на: 14.06.2014

Автор: Десислава Докина

 

Оказва се, че освен градинката пред НДК, други важни места за графити културата са и столичните трамваи :)

Обрисуването на столични трамваи, които са в движение и могат да бъдат видяни по ключови столични булеварди е част отзапочналия на 9-ти май фестивал за младо изкуство – „Зона Култура фест“.  Мисията на графити артистите е да „направят нещо днес за по-красиво утре“.

На снимките по-долу се вижда как едно обикновеноо и скучно средство за предвижване за няколко часа се трансформира в културен обект, предвижващ от спирка на спирка сюрреалистични сюжети, идеи, природни елементи на група талантливи и мотивирани млади хора. Рисунките по трамваите са техният израз и реакция по важни социални проблеми.

За тези, които са пропуснали това интересно и вдъхновяващо събитие, вижте какво се случи на 1ви Юни в трамвайното депо на Банишора в София:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Mihail Mihaylov Photography

 

 

Любопитни факти за графити културата:

 

Графити културата е сравнително нов феномен. Първите графити се появяват в САЩ в края на 60-те и началото на 70-те години на XX в., като визуална форма на социален протест и маркиране на територия. Първите графитери или writer-и изписват с маркери и аерозолни спрейове малките си имена или псевдонимите си, като по този начин маркират присъствието си в градската среда, запазвайки анонимността си. Интересен е случаят с куриера Деметриус от Ню Йорк, който оставя псевдонима си TAKI 183 на стените на сградите, на които доставя пратки. Скоро целият град е покрит с неговите подписи, а това маркира и началото на графити културата.

 

В Европа, графитите се пренасят през 80-те годинина XX в.,най-вече в Германия, Франция, Великобритания и Скандинавските страни. В България графити културата се развива през втората половина на 90-те, което я прави една от сравнително новите младежки микрокултури. У нас тя не е на нивото на САЩ и Западна Европа, но въпреки това е доста интересен феномен. 

 

За повече информация, кликни тук, а за още снимки, разгледай Фейсбук страницата 

 

WishBOX - Мечти в действие!