Вход"Аз, ученикът" отново събра младежите на България за вдъхновение!Публикувано на: 08.06.2014

 

Автор: Василена Василева и Росица Митрева

 

Тази година "Аз, ученикът" успя да напълни кино Люмиер с много млади хора, които избраха да прекарат съботния ден не къде да е, а точно на нашето събитие. В тази статия ще ви разкажем по-подробно какво се случи. Ако искате да получите полезни линкове от събитието и информация за още възможности - прочетете тук. Ако сте присъствали, не забравяйте да попълните и анкетата ни за впечатления!

 

И така... :) Денят започна в 12:30, когато отворихме масите за регистрация. Всеки, който се бе регистрирал по-рано или на място получи пълна торбичка с изненади, предоставени от нашите партньори. Събитието започна точно в 13 часа с представяне от организаторите, а водещ на събието бе току-що завършилият Любомир Янчев, изобретател и предприемач.

 

Първият ни презентатор, Теодор Василев запали публиката с разказ за своето едноседмично преживяване, в което е трябвало да медитира по 13 часа на ден. Той сподели, че каквото и да правим с живота си трябва да действаме, да бъдем активни. Едно изказване обаче остана в главите на много младежи: “Замисляли ли сте се, че хората живеят или в миналото, или в бъдещето, но почти никога в настоящето?” Тео ни разказа и за Международната награда на херцога на Единбург, която е страхотна възможност за младите хора и в която ви окуражаваме да се включите.

 

 

Все още 19-годишният бийтбоксър, Марио Гълъбов, впечатли публиката с кратката си, но изключително интересна история за танците, музиката и… бийтбокса. След това ги преведе през много стилове музика, която изпълняваше само с устата си, като се опита да ни убеди, че изобщо не е толкова трудно да се научиш на бийтбокс, а по виковете на момичетата разбрахме, че са си намерили нов любимец!

 

Сашо и Ради от Мегафон, НМД разказаха за своя 9-месечен опит със създаването на Бележник, чрез който деца оценяват правителството използвайки социологически методи. Те споделиха с публиката вдъхновяващите си преживявания и заключенията, които са си направили, като например да не съдим хората по първото си впечатление за тях. Накрая ни призоваха да се интересуваме повече от това, което се случва в обществото ни, защото само така имаме възможност да го променим.

 

 

Теодор Буркхардт от Училище за певци "D Stars", който е участвал и в "Гласът на Германия" за деца, веднага спечели публиката. Той излезе на сцената два пъти, а момичетата и момчетата го харесаха толкова много, че дори викаха за бис. От същата школа видяхме и Мадейра Акустик, които представиха свои собствени парчета на китара и кaхон, а заради нашата публика Андреа, който е от Португалия, заговори и на български! Благодарим за участието и се надяваме да се срещнем отново с тези прекрасни момчета. 

 

Любо е един от основателите на платформата StudyMentors, която цели да помага на ученици и студенти при кандидастването им в чужбина. Той ни разказа малко повече за опита си вдъхновил го до създаде платформата и ни показа как тя може да ни бъде полезна, ако сме решили да учим извън България. 

 

Криси ни разказа за миналогодишните си преживявания в Лятната академия на Заедно в час и покани всички желаещи да се запишат, защото това е един забавен и смислен начин да си прекараме лятото в компанията на млади и готини учители! 

 

Groovez се  представиха за втора поредна година на нашата сцена и това не е случайно - те просто са невероятни танцьори! Освен това не спират да се развиват и вече всеки член на техния екип е печелил лятна стипендия за обучение в LA от Фондация Dance Iliev! Ако се интересуваш от танци, свържи се с тях и стани част от групата им. Обещаваме, че няма да съжаляваш!

 

 

Асоциация Дебати ни демонстрираха в съкратен формат как се прави дебат като засегнаха темата "За и против писмените изпитвания". Нямаше начин публиката ни да стои безучастно, но за наша приятна изненада в края на дебата бе повече убедена, че писмените изпитвания са нужни!

 

ШиЗи Про е професионална група за импровизационен театър. Играят представления без сценарии. Действат бързо, щуро и заедно по идеи подхвърлени от публиката. На сцената на “Аз,ученикът” разиграха няколко игри, една от които беше свързана с това да играят волейбол в различни филмови жанрове! Запиши се на техен курс по импровизационен театър

 

Никола Янев е един много активен, 20-годишен човек, който грабна публиката с разказа си за своя живот до момента, в който се е занимавал с редица проекти и хобита, сред които графитите, фингърбординга, предприемачеството. Той ни посъветва да започнем да действаме за мечтите си не от утре, а от днес, да бъдем смели и да трупаме преживявания!

 

СУС или Софийски Ученически Съвет беше представен от главните му действащи лица - Райчо, Румяна и Мирослава. Те разказаха за дейностите и проектите и поканиха всички желаещи да се присъединят към следващото им начинание - Обучение по ученическо самоуправление на 26 и 27 юни.

 

Димитър Желев, учител по география от Американския колеж, сподели своята история с географията и как не го е било страх да направи това, което иска, като избере да учи именно география, а не това, което другите са смятали, че му е предопределено. Той ни посъветва да не слушаме много, когато хората ни казват, че дадена специалност е безперспективна, а да се информираме повече и да следваме интересите си. 

 

Имахме голямото удоволствие да гледаме филма "Ботев е идиот" и да разговаряме на живо с неговия режисьор Деян Барарев, който ни посъветва да не търсим винаги обяснения от създателите на дадено произведение на изкуството, а да намираме смисъла за нас самите. Ако не сте гледали още филма....

 

 

 

Клубът за ученически инициативи (не)Възможно е! от СОУ “Христо Ботев”, с. Горна Малина пък обърна внимание на бариерата между децата и възрастните. Те започнаха своята презентация с примери на вдъхновяващи деца, които са променили хода на историята като Ане Франк и Клодет Калвин и попитаха защо не учим за тях в училище.  Споделиха ни, че децата също могат да бъдат герои, но не бива да забравят и гласът на възрастните!

 

Публиката се разгорещи най-много, когато на сцената стъпи така популярният на всички ни влогър Емил Конрад, а най-голямата изненада беше, че цялата публика имаше възможност да си направи снимка с него на сцената! 

 

В почивката всеки получи сандвич фалафел и айрян от Aladin Foods. Докато хапваха, тийнейджърите обикаляха щандовете на WishBOX, Елемарк, Институт Фортедо, Интеграл, Американски университет, Политроник,Тук-там..и като за финал всеки желаещ си правеше снимка за спомен при Photo King.

 

В края на събитието имаше томболи. Едната беше за тест за безплатно кариерно ориентиране от Елемарк, а другата за абонамент на списание "Образование".

 

За победителите и още възможности - прочетете тук.

 

Накрая видяхме много щастливи лица и това беше всичко, което ни бе нужно! :)

 

Благодарим много на HenkelHarmonicaOrange centerPhoto KingNaturehood Mediabetahaus, НДК, Алекс, Валя и десетките ни доброволци за подкрепата!

 

сандвич фалафел и айрян от Aladin Foods!