ВходВ цитати... Коко ШанелПубликувано на: 01.06.2014

Автор: Василена Василева


По принцип не робувам на марки, нито пък следя модните тенденции, но днес везните просто се наклониха към модата. И по-точно към една личност, която е останала в историята. В историята на модата. Коко Шанел.

Габриѐл Боньо̀р "Коко̀" Шанѐл е известна френска модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на 20-ти век.

 

"Ако си роден без криле, не им пречи да израснат."


"Тези, които създават, са малко на брой. Тези, които не могат, са многобройни. Поради това последните са по-силни."

 

Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 в малко градче във Франция, в долината на река Лоара. Тя е второто дете в семейството на амбулантния търговец Албер Шанел и Джийн Дьоволе.

 

"Жените винаги трябва да повтарят на мъжете, че те са по-силните. Те са големи, силни, прекрасни. Това просто е моето мнение. Трябва да отбележа, че не съм професор."

 

Родителите на Коко се венчават през 1883 г. и имат 6 деца – 3 момичета, сред които Коко и 3 момчета. Когато е на 12 години, Коко изживява първия си сблъсък с реалния живот – майка й умира от туберкулоза, а баща й скоро след това напуска дома им под предлог, че трябва да си намери по-добра работа, за да може да ги изхранва.

 

"Когато сте на 20 години, лицето ви е дадено от природата, а какво ще бъде то на 50 години, зависи от вас."

 

"Жената трябва да бъде две неща: елегантна и зашеметяваща."

 

Останали без родители, децата са пратени в приют за сираци, намиращ се в католически манастир. Именно в манастира Коко се научава да шие. Ваканциите си младото момиче прекарва при роднини, които я научават на тънкости в шиенето, които били отвъд уменията на монахините в манастира. На 18-годишна възраст Коко напуска манастира и започва работа в местна шивашка работилница.

 


"Модата е почти като архитектурата – всичко се свежда до пропорциите."

 


"Модата не е само в новите дрехи. Тя е в небето, на улицата, тя трябва да отразява начина ни на живот."

 

Докато работи в шивашката работилница, Шанел се запознава с плейбоя и милионер Етиен Балсан и скоро след това започва любовна връзка, глезейки я с всички блага на живот, изпълнен с лукс – диамантени бижута, дизайнерски дрехи, както и приеми, на които Коко среща елита на тогавашното френско общество. По това време тя започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота й.

    

"Модата отминава, но стилът остава."      

 

"Има богати хора, и хора, които имат пари."

 

В периода преди Първата Световна Война Шанел се среща с Артър "Бой" Капел, който доскоро е бил най-добрият приятел на Етиен Балсан. С подкрепата на Артър Коко се сдобива със сграда и финансови средства за откриването на втория си магазин в област Бретан. Нейните шапки биват носени от известни френски актриси по това време, което й помага да си извоюва име в света на модата.

 

"Не знам защо жените искат нeщата, които притежават мъжете, когато едно от нещата, които притежават жените, са мъжете."

 

През 1923 Коко споделя пред списанието Харпърс Базар (Harper’s Bazaar), че "изчистеният и семпъл дизайн е ключът към истинската елегантност". Това тя се стреми да покаже в колециите си, които са изчистени, а дрехите са удобни. За разлика от повечето европейски дизайнери, творящи по това време, Шанел определя жената като истинското същество на дрехите.

 

"Елегантността не се свежда само до обличането на нова рокля."

 

"Луксът трябва да е удобен. В противен случай той не е лукс."

 

Шанел е дизайнерката, която първа излиза с парфюм, който носи името на дизайнера, а именно Шанел №5 (Chanel №5), и която за първи път смесва няколко аромата (преди Шанел всички парфюми имат само един (моно) аромат). Шанел №5 остава класика в жанра, използват го и до днес.

 

"Нищо не състарява жената така, както прекалено натруфения костюм."

 

"Жена, която не носи парфюм, няма бъдеще."

 

Коко има връзки с някои от най-влиятелните мъже по онова време, но тя никога не се жени за някой от тях. Когато я питат защо не се е оженила за 'Херцогът на Уестминстър', тя отговаря: "Имало е много Дукеси на Уестминстър, но има само една Шанел!".

 

"Старостта не е защита срещу любов, но любовта предпазва от старост."

 

Коко Шанел умира от сърдечен удар на 10-ти януари 1971, на 87 годишна възраст, в апартамента си в парижкия хотел Риц. Погребана е в Лозана, Швейцария, и върху надгробната й плоча е изобразена лъвска глава, символизираща зодиакалния й знак Лъв.

"За да бъде незаменим, човек трябва да е различен."

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

 

WishBOX - Мечти в действие!