ВходЕх, тези велики литературни умове и временаПубликувано на: 07.06.2015

Автор: Десислава Докина

 

Минаха матурите, минаха и абитурентските балове ... Мина и 1ви юни.

Който празнувал – празнувал!

 

Макар да съм преживяла както абитурентския, така и абсолвентския бал, 26 първоюнски дни, не се чувствам нито мъдра, нито пораснала, но покрай заниманията ми с литературата и страстта ми към този предмет в училище съм си избрала любими послания от велики литературни произведения, които сега искам да споделя с теб!

 

1. Бъди  невероятен! Най-неприятното нещо, което може да ти се случи, е да се превърнеш в поредната незабележима „тухла в стената”. Затова ти пожелавам да изживееш живота си като приказка, защото само там грозните патенца се превръщат в.... (аххх тиии, не вярвам да ти трябва помощ да довършиш това изречение).

 

2. Пази свободата си! Не слушай разни гологлави сирени, омайно нашепващи за нек’ви „силни ръце”, „мир и спокойствие”, „ред и законност”. Ако дори и веднъж за малко ти хрумне да замениш индивидуалната си свобода срещу парче сигурен хляб, скоро ще загубиш и двете. Не съм го измислила аз това, а Чърчил. (Кой беше тоя, а?) „Свободата, Санчо е най-великото човешко благо!”

 

3. Прави добро! Ти поне не мисли, че изразите „добър човек” и „идиот” са синоними. Ако ти трябват аргументи, прочети едноименният роман (един от любимите ми е, но предупреждавам, че е дебел). Припомни си това, когато си на прага да обърнеш гръб на добротата: „Хубаво си е то, мойто палто, нищо не му е... Аз като го позакърпя пак, ще прекарам с него и таз зима. Пък, ако ми е писано, с него може да се представя и пред Бога. То там, на онзи свят, туй палто може да ми помогне” (Учил си го това, сигурна съм)

 

4. Обичай хората! Когато обичта е в основата на всичко, силата на е твоя страна и мечтите се сбъдват. (Абе, ако прочетеш частта „pro и contra” от „Братя Карамазови”, може и да се разколебаеш в това твърдние, ама нали съмнението е най-прекият път към истината...) А ето го и цитатът-илюстрация: „... но едно беше ясно за него: с мъки, с нещастия е пълен тоя свят, но все пак има нещо, което е хубаво, което стои над всичко друго – любовта между хората”.

 

5. Бори се за правата си! Особено за най-важните – живот, свобода и стремеж към щастие. Помни, че държавите и светът съществуват заради благото на индивидите, а не обратното. Поговорката „Покорна главица сабя я не сече” е срамна, защото в света на хората има ценности, по-висши от инстинкта за самосъхранение. Истинската поговорка е: „Няма власт над онази глава, която е готова да се отдели от раменете си” (ЕЕи познато ти е, нали? Чие е?)

 

6. Вярвайте във висшата справеливост! Без тази вяра е трудно, да останеш морален човек (Какви ми ги говори тази..?!)Както казва любимият ми литературен герой: Ако няма Бог всичко е позволено”. И веднага допълва: „И да има Бог, пак всичко е позволено”. (Такива са моите любими герои, доста шантави :) и лудички дори ) Повече аргументи по тази тема няма да прилагам, защото, както казва един друг мой любимец: „... за това, за което не може да се говори, трябва да се мълчи”

 

7.  Живей в хармония! Макар да звучи малко високопарно, има мноогоо смисъл в това пожелание! Пожелавам ти да живееш на първо място в хармония със себе си и след това със света. Освен, че е смислено, е и много лесно. Просто  не правиш на околните това, което не искаш да бъде правено спрямо теб. И обратното. Както ни е завещал поетът: „Блазе му, който умее за чест и воля за мъсти – добро му добро да прави, лошия с ножа по глава”.

 

8.  Търси щастието! Никога не позволявай отчаянието да те погълне изцяло. (но не бъди и жизнерадостен идиот де :) ) Просто по-често си повтаряй, че „животът никога не е така лош или така хубав, както понякога сме склонни да мислим за него”. Ако те бутнат, сам паднеш сломен, просто се изправи, изтупай от себе си прахта и продължи напред. Не забравяй – „колко малко сме живи и колко дълго ще бъдем умрели”

 

9. Мисли позитивно! ... за да се чувстваш и ти добре и да ощастливяваш тези около теб. Ти си млад, красив, умен и здрав. Следователно ще успееш, каквото и да си наумиш. Повтаряй си това всяка сутрин, преди да подгоните поредната си мечта и вярвайте, че

„...че утре ще бъде

живота по-хубав,

живота по-мъдър?”

 

10. Слушай сърцето си! Разумът предлага фалшиви решения... често обвързани с нещо материално и скучно. Не се влюбвай в луксозни коли, скъпи ресторанти и украшения, или пък планини от мускули. Както, вярвам си се убедил, човешката вселена не е само материална и затова сърцето често „вижда” по-добре от очите.

„Та те имат очи: трябваше да бъдат честити! Ще рече човек, че те са слепи, а аз гледам – мислеше си той”

 

И накрая най-важното – СЪМНЯВАЙТЕ СЕ! Винаги и във всичко.

Най-вече в подобни класации от твои връстници или от по-големи.

 

Пищов към към пожеланията:

1. Лебеди

2. Сервантес - "Дон Кихот"

3. Йовков - "Серафим"

4. Йовков - "Песента на колелетата"

5. Ботев

6. А) Иван Карамазов

    Б) Л. Витгенщайн

7. Ботев - "Хайдути"

8. А) Мопасан - "Един живот"

    Б) Б. Христов

9. Вапцаров - "Вяра"

10. Вазов - "Дядо Йоцо гледа"

 

WishBOX - Мечти в действие!