ВходНека поговорим за книги !Публикувано на: 20.05.2014

Автор: Десислава Докина

 

Така както „Киндъл” (производител на електронния четец) промени начина, по който се четат книгите,

„Амазон” промени мястото, от което се пазаруват книги, 

така и платформата „Goodreads” промени начина, по който споделяме и обсъждаме литературни произведения.

 

За мен „Гудрийдс” е социална платформа за споделянe на литературни заглавия, коментиране и оценяване на книги, така както „Фейсбук” е платформа за споделяне и коментиране на снимки. Водещо и при двете платформи е споделянето, всеобщото обсъждане и събирането на харесвания....като в „Гудрийдс”се събират like-ове за нещо доста по-смислено, а именно – за всяко заглавие, което добавяме в собствения ни лист с четива.

 

Аз определено симпатизирам на всякакви иновативни и модернистични платформи, който популяризират книгите, четенето, писатели и прочее хубави неща, свързани по някакъв начин с литературата, защото в крайна сметка важното е:

 

-          да се чете, независимо дали го правим на електронен четец, компютър, на смартфон или държим в ръката си напечатана на хартия книга

 

-          важно е и да спомогнем за това любими наши заглавия да стигат до по-широк кръг от читатели, защото любимите ни четива определено си заслужава да бъдат споделяни и препоръчвани

 

Определено не съм от малкото симпатизанти на „Гудрийдс”, защото в момента регистрираните в платформата потребители наброяват 16 милиона.

 

На бройката от 12 милиона регистрирани книги би завидяла всяка една библиотека по света. А ти смятам ще се впечатлиш от факта, че всеки регистриран потребител може лично да добавя нови заглавия в „библиотеката” от виртуални заглавия и по този начин да допринася за обогатяването на базата данни. Ако наскоро си чел непопулярен роман, който си намерил на рафта с книги на родителите ти от едно време, то побързай да провериш дали някой го е добавял като заглавие и ако не е можеш да допринесеш за обогатяването на виртуалната читалня „Гудрийдс”.

 

Всеки регистриран потребител може не само да добавя нови заглавия, но и да рейтва (оценява) дадена книга със звездички от 1 до 5, да пише коментари, ревюта, и най-якото: да си съставя собствени рафтове от книги !

 

Представи си тази платформа като една голяма библиотека, в която можеш да скиташ безплатно, колкото дълго искаш и когато си решиш. Можеш също така да видиш библиотечките на всички – твои съученици, учители, колеги, съседи и на непознати, техните ревюта, и техните рейтинги. Можеш също така да публикуваш собствени коментари и да си оформиш личен каталог от книги, които

вече си прочелил,

в момента четеш

или пък би искал да прочетеш в бъдеще.

 

И не всичко свършва само до там. Истинските любители на книги и четенето могат да се просъединят към различни дискисионни групи, посветени на определен вид жанр или конкретен автор; можеш също така да съдадеш литературен клуб, в който ти да решиш какво искаш да се обсъжда; през „Гудрийдс” можеш да се свържеш и с любимия си автор и дори да публикуваш свое собствено литературно произведение.

 

Регистрацията е изключително лесна и най-важното безплатна – необходимо е да въведеш единствено имейл адресът си, твоето име и парола за достъп.

 

След като вече си регистриран потребител, за да отбележиш книга, която четеш в момента, вече си прочел или би искал да прочетеш, трябва да потърсиш съответно заглавие (на езика, на който я четеш) в катагола с книги, в който от опит мога да ти кажа, че почти винаги има абсолютно всичко. Можеш да си припомниш за заглавие на книга, която вече си чел и от списъка с книги на твой приятел. Ако случайно не намираш книгата, която искаш да отбележиш като прочетена в електронния каталог, то тогава трябва да я добавиш, като попълниш заглавието и автора на съответното произведение.

 

Автоматично, след като избереш някое заглавие от каталога се попълва и датата, на която си я добавил. След като я прочетеш, можеш да попълниш и датата, на която си я завършил за твоя собствена информация.

 

Можеш също така да популярзираш и цитати от книги, който харесваш.

 

Любимата ми екстра, която предлага онлайн платформата е проследяването на бройката книги, който си прочел през годината. Можеш да отправяш и предизвикателства към самия себе си (Reading Challenge).

 

Търсенето и добавянето на приятели става лесно и бързо, защото платформата ти предлага да добавиш като приятели тези, който вече имаш в твоя Фейсбук профил. Разбира се по име можеш да търсиш и такива, които нямат Фейсбук профил.

 

След като си добавил приятели можеш да сравниш с тях доколкото книгите, които се прочели съвпадат. "Гудрийдс" автоматично изкарва статистика, която показва колко общи четива имате с всеки един от твоите приятели, което говори и за общите ви интереси.

 

Четенето е още по-забавно, когато се споделя! Побързай да ме добавиш като приятел в "Гудрийдс", да разгледаш рафта ми с книги и да оцениш тези от тях, който и ти си прочел. След като оцениш 20 заглавия, "Гудрийдс" ще научи твоя вкус и ще ти препоръчва заглавия, който най-вероятно ще ти се харесат :)

 

 

WishBOX - Мечти в действие!