ВходШокиращ факт за сълзите, наблюдавани под микроскопПубликувано на: 15.05.2014

Автор: Десислава Докина

 

Всички плачем по различен повод – и от радост и от тъга...по-лабилните от нас и без конкретна причина или повод. По-интересно е обаче дали сълзите, причинени от болка или щастие се различават?

Отговор на този въпрос чрез снимки ни дава фотографката Роуз-Лин Фишър.

В личния си проект, който нарича „Типология на сълзите”, тя се заема със задачата да проучи 100 вида различни сълзи и сига до следния шокиращ феномен:

 

Всички видове сълзи се различават изумително много, погледнати под микроскоп. Базисните сълзи, чиито основно предзназначение е да овлажняват очите, се различават съществено от тези, които потичат докато белим лук, например. Съставът на сълзите, причинени от мъка дори в малка степен не се доближава до този, причинен от силен и заразителен смях

 

Ето как изглежда една сълза, причинена от смях :

 

 

Сълза от мъка :

 

 

Сълза от рязане на лук :

 

 

Основни сълзи :

 

 

Джозеф Стромберг, известен като научен откривател, обяснява че има три основни типа сълзи: основни (базисни), рефлексни и психически (предизвикани от различен вид емоции). Във всяка капка сълза се съдържат вода, протеини, хормони, ензими и минерали, като всяко едно от изброените вещества са разположени от различен начин в зависимост от чувствата, в следствие на които са се появили. Както се вижда на снимките по-горе в зависимост от разположението на молекулите сълзите придобиват различни форми и структура. Така дори да имат един и същи химически състав те могат да изглеждат по различен начин.

 

Като капка вода в океана всяка малка капка сълза съдържа в себе си микрокосмос на човешкия опит.

 

Източник: http://www.lifebuzz.com

 

WishBOX - Мечти в действие!