ВходКак да взимаш по-добри решенияПубликувано на: 05.05.2014

Автор: Тони Кунчев

 

Учил си 12 часа вече дни наред, притискат те изпити и накрая се оказва, че не можеш да си научиш за всичко или трябва да свършиш нещо важно и пред теб стои избор. Понякога идват моменти, в които мозъкът ти сякаш се отказва и не предлага изход от ситуацията.

Тези моменти, в които не си способен да направиш ефективен избор, се дължат на феномен, наречен умора на избора. Психолози, които го изучават, твърдят, че може да предизвика нерешителност или дори спонтанни покупки. Понеже хората имат определен психичен ресурс за един ден, неговото изразходване ни кара да правим лоши избори или изобщо да ги избягваме. Затова ти предлагам няколко съвета за това как да се справиш със стреса и да си уверен в решенията си.

 

1. Взимането на решения е маратон, а не спринт

Колкото повече и по-значителни решения правиш, толкова повече изразходваш капацитета си за добра преценка. Всеки ден решенията се натрупват и затова е важно да знаеш как да боравиш с психическите си възможности по най-добрия начин.

 

 2. Най-важното - първо

Всяка вечер си помисли за решенията, които ще трябва да вземеш утре и се постарай да се организираш така, че да ги вземеш рано през деня. Ако нещо изникне по-късно и вече се чувстваш изтощен, помисли дали не е по-добре да го оставиш за следващата сутрин, ако това е възможно.

 

3. Превърни решенията в задължения

Ако се отдадеш на някаква дейност, например на тренировки няколко дни седмично, и ги превърнеш в неоспорими задължения, няма да се изкушиш да ги пропуснеш и така премахваш едно решение от списъка си. По същия начин можеш да си приготвяш дрехите за следващите дни.

 

4. Направи място за себе си в програмата си

Отдели малко време за себе си, независимо от това колко натоварена е програмата ти. Почивай по 10-15 минути на всеки час и се стреми да избягваш важни решения, задължения или срещи точно преди обяд или към края на деня. Когато се почувстваш претоварен, излез за кратко – ще ти помогне да погледнеш на нещата по нов начин.

 

 5. Не забравяй храненето

Не отлагай (и определено не забравяй!) храненето – тялото ти се нуждае от енергията, за да функционира по най-добрия начин. Ако искаш да взимаш оптималните решения, редовното хранене е задължително.

 

WishBOX - Мечти в действие!