Вход30 предизвикателства за 30 дниПубликувано на: 01.05.2014

Автор: Симеон Иванов  

 

Твърди се, че отнема 30 дни за да си създадеш навик. Тези, които си заслужават, си струва да се поддържат и развиват. Както при всичко друго, така и при това, началото е най-трудното нещо. Особено, когато искаш да преработиш един стар и ненужен навик в нов и полезен.

 

Като начало може да се поставиш предизвикателство за 30 дни, за да придобиеш или рафинираш нов навик. Преди да започнеш, отдели момент и се замисли “Къде искам да съм след 5 години? Какви хобита и навици искам да имам?“  Най-добре ще е да започнеш още от сега с промяната, за да може възможно по-скоро да се отразява върху живота ти!

 

Сега избери няколко от тези предизвикателства и се придържайте към тях за 30 дни. Прави си записки, предизвикай приятелите си и винаги бъди постоянен! Внимавай да не започнеш много неща, защото е по-вероятно да се провалиш. Избери малко, но ги прави качествено.

 

#1 Направи деня на някой от близките си по-хубав (Лесно)

Това може да бъде постигнато само с изпращането на един СМС или имейл. Може просто да им кажеш какво най-много обичаш или харесваш в тях! В ежедневието си имаме навик да се фокусираме върху негативното, а с това предизвикателство може да го обърнем!

 

#2 Прави по едно добро (Лесно)

Направи нещо хубаво за някой, който го заслужава или не! Може просто да изхвърлиш боклука на съседа, да дадеш 2 лева на някой просяк, или каквото и да е с цел да направиш деня на някой друг по-добър!

 

 #3 Комбинирай различните предизвикателства (Лесно)

Направи си снимка с непознат. Потърси нова рецепта и изненадай роднините си с вкусна вечеря. Стани рано, медитирай, направи йога и после завърши със студен душ.

 

 #4 Излизай за 30 минутна разходка всеки ден (Лесно)

Ходенето е здравословно, вдъхновяващо и релаксиращо. Също така е лесно и безплатно! Едно добро упражнение за през това време е да наблюдаваш другите хора и да разсъждаваш какви са приликите и разликите между вас. По този начин твоето съпричастие ще се увеличи! Една добра книга на тази тема е Manwatching

 

#5 Всеки ден гледай документален филм (Лесно)

Винаги си искал да знаеш нещо по дадена тема? Това вече е лесно постижимо в дигиталната ера, в която сме! В Интернет има толкова много филми, че дори и един човешки живот няма да стигне да се изгледат! На всичкото отгоре може да ги намериш и на много места. В YouTube, Google Video, TruthTheory.org и TopDocumentaryFilms.com.

 

#6 Да чети по една глава от книга на ден (Лесно)

Всички знаем, че четенето на книги е полезно, но вместо това кликаме по бутоните! Вземи чаша чай или кафе, седни на удобно място и ще видиш колко бързо ще стане! 

 

#7 Променяй пътят, по който ходиш на училище\работа (Лесно)

Така ще намериш много нови места, ще се забавляваш, докато минаваш дневния си път към училище или работа, ще опознаеш и града си по-добре!

 

#8 Чети по една статия ежедневно (Лесно)

Това е един от най-лесните начини да се вдъхновиш.

 

#9 Вдъхновявай се всеки ден (Лесно)

Статистически погледнато, хората които са вдъхновени или мотивирани, винаги са по-щастливи, по-мили и по-продуктивни. Няма да се откажат от това, което са започнали да правят, каквото и да им се изпречи. Принтирай си някой избран от теб цитат и го залепи за огледалото. Сложи си видео, което те мотивира за начална страница на браузъра. Намери си принцип, по който да се водиш в живота! 

 

#10 Практикувай ново умение всеки ден (Лесно)

Просто напиши How To в YouTube или друг сайт за видео споделяне и ще се изумиш колко много неща може да научиш. Трикове с карти, как да въртиш молив с една ръка, как да стоиш на ръце, как да танцуваш, или някой нов кулинарен трик. 

 

#11 Винаги се качвай по стълбите (Лесно)

Ескалаторите винаги ми напомнят за мързеливи хора. Пробвай за 30 дни винаги да се качваш по стълбите. Това освен, че е здравословно, ще допринесе и за по-дългия ти живот! 

 

#12 Преоцени нещо, в което вярваш (Средно ниво)

Да се усъмниш в това, в което вярваш е най-лесният начин да се отървеш от неверните си предположения и да пренаредиш ценностната си система.

 

#13 Изпробвай нова рецепта всеки ден (Средно ниво)

За да се научиш да готвиш ти трябва практика, опити, практика, докато не направиш нещо абсолютно перфектно. Като се принуждаваш да пробваш нови рецепти всеки ден ще научиш нови техники и ще се запознаеш с много нови продукти. Така лесно ще премахнеш вредните храни от менюто си и ще ги замениш със здравословна храна!

 

 #14 Без медии за 30 дни (Средно ниво)

Не гледай никаква телевизия, дори не гледай новините. Сложи си лимит от 5 блогпоста, които да четеш за този месец. Излез от Twitter, Facebook и всички подобни социални мрежи. Спри да получаваш ненужна информация от тук и там, просто поддържай живота си прост. Ако направиш това, ще се изумиш колко много свободно време ще имаш!

 

#15 Медитирай всеки ден (Средно ниво)

Научи се да медитираш. Това лесно може да стане, просто потърси информация в търсачките. Най-доброто време за медитиране е веднага, след като си се събудил или преди лягане.

 

 #16 Ставай рано (Средно ниво)

Както Аристотел е казал: “Хубаво е да сме будни преди изгрев слънце, този навик допринася за нашето здраве, богатство и знание.”

 

 #17 Направи си дневник (Средно ниво)

Винаги с радост се връщаме към прекрасните спомени, които имаме. Ако си водиш дневник винаги може да се връщаш назад и да си спомняш за случките и да размишляваш над това какво се е променило от тогава!

 

#18 Взимай си студен душ всеки ден (Средно ниво)

Студените душове са перфектни за успокояване на настроението на човека. Също така, те лекуват болести причинени от стрес, подобряват имунната система и правят кожата ни по-красива.   

 

#19 Научи се как да рисуваш човешко лице за 30 дни (Средно ниво)

Има толкова много ‘how to’ видеа в YouTube, които са свързани с рисуване. Ако искаш да се научиш как да рисуваш, спри да си търсиш извинения. Постави си го за цел за тези 30 дни и сам ще се изумиш какво може да постигнеш!

 

 #20 Стой на страна от алкохол, цигари или други вредни вещества за 30 дни  (Неопределено)

Пушиш от години или нямаш вечер, в която да не си пийваш поне по едно? Защо не пробваш да ограничиш тези вредни субстанции за един месец и да видиш как ще се чувстваш? Това е едно много хубаво предизвикателство, с което може да видиш колко е силна волята ти!

 

#21 Учи по тема или умение, които искаш да овладееш перфектно (Трудно)

Винаги си искал да знаеш всичко за поведението на хората? Психология? Физика? Философия? Научи се без училище или учител! Избери си тема и планирай лекции за всеки ден.

 

#22 Напиши новела от 50 000 думи за 30 дни (Трудно)

Винаги си искал да напишеш книга? Направи го сега! Направи го за 30 дни. Този сайт може да ти помогне http://nanowrimo.org/

 

#23 Премахни лош навик, който имаш за 30 дни (Трудно)

Пушиш ли? Обичаш да гледаш на живота само от негативната страна на нещата? Ядеш ли бързи закуски? Играеш прекалено много игри? Спри за 30 дни и ги замести с друго начинание! 

 

#24 Всеки ден мисли за едно нещо, което искаш да постигнеш в следващите 30 години (Трудно)

Това е една от най-добрите шокови терапии. Не може да си зададеш тези цели без да се замислиш за живота, който имаш в момента! Имай в предвид, че всеки следващ ден ще става все по-трудно! 

 

#25 Не лъжи за 30 дни (Трудно)

Това е едно от най-трудните предизвикателства! Спри да залъгваш както себе си, така и другите! Говори искрено. Ако се научиш да го правиш няма да има нужда да лъжеш!

 

#26 Прави нещо, което те плаши (Трудно)

Страховете ти са единственото нещо, което те спира да постигнеш максимума, който можеш. Единственият начин да се справиш със страховете си, е да се сблъскаш с тях!

 

#27 Не се оплаквай (Трудно)

Това сигурно ще отнеме няколко дни, за да започнеш да го правиш на 100%, но ще свикнеш. Дори и да си много позитивен човек, трудно е за 24 часа, поне един път да не го направиш. Не се самонаказвай, ако не можеш да издържиш и час, ще се научиш с времето! Това също е и много добра практика за това как се изказваш и какво говориш

 

#28 Говори с непознати всеки ден (Трудно)

Това е най-лесният начин да се оправиш с проблемите с комуникацията. Някога искал ли си да говориш с някой непознат, но не си го правил, защото те е било страх? Няма да се случи повече  След като го правиш за 30 дни последователно, ще видиш, че хората са хора и няма нищо странно да говориш с непознати.

 

#29 Прави си по една снимка всеки ден (Трудно)

Това изглежда лесно, но с напредването на дните ще ти свършат идеите, но винаги може да го комбинираш с друго предизвикателство. Това е една добра идея за започване на фото дневник!  

 

#30 Отделяй някакво време всеки ден, за да се подобряваш и да се обичаш (Трудно)

Обичаш ли се? Наказваш ли се след всяка грешка? Можеш да тестваш самооценката си. Голям е шансът да не се оцениш много високо. С нашето общество е трудно да имаш висока самооценка. Абсолютно нормално е това. Също така има нещо като стигма към себеобичта. Това са умения, които може да тренираш. Те са от много важно значение за това да обичаш и да приемаш другите около себе си.

 

С упражненията и предизвикателствата тук може да подобрим и развием себе си.  

 

 Източник: http://www.highexistence.com/30-challenges-for-30-days/

 

WishBOX - Мечти в действие!