ВходКакво би посъветвал своето тийн-аз? - част 2Публикувано на: 29.04.2014

Автор: Пирина Касапинова

 

Предният път попитахме няколко човека, които в момента се намират в разцвета на своите 20 години, какво биха посъветвали своето тийн-аз. Този път се осмелихме да зададем този въпрос към хора над 30-те и отговорите бяха повече от очарователни:

 

В моето тийн време:

Спортувах, но спортист от световна величина не станах.

Рисувах, но художник не станах.

Пишех стихове, но поет не станах.

Все пак:

Спортът ме направи силна и борбена.

Изкуството отвори очите ми за красотата.

Поезията отвори пред мен вратата към човешката душа и ми помогна да проникна  в „светая светих”. Да остана завинаги в плен на младостта и обичта.

А всичко това превърнах в своя житейска философия и в професионална тайна.

Сега, ако трябва да посъветвам своето тийн – АЗ:

 

Бих искала да развия по-задълбочено поне една от дарбите си. Бих искала да не бъда толкова праволинейна и самостоятелна.

 

Бих искала да се вслушвам повече в гласа на сърцето, а не на разума. Бих искала да не бъда толкова отговорна и непреклонна в решенията си. Бих искала съвестта ми да допуска повече компромиси. Бих искала да не разпилявам, а да събирам хубавите мигове в живота си в кутия за съкровища, скрита в тайника на сърцето.

 

Но като се познавам добре, отново нямаше да се вслушам в собствените си съвети.

Защото тогава нямаше да съм АЗ, а някой друг тийн.

 

Всеки човек има своя уникална съдба и ако през повечето време се е чувствал щастлив, той е изпълнил своята житейска мисия. Не може нито да я повтори, нито да я „ремонтира”.

Ако не можеш да прочетеш и разбереш собственото си минало, то няма да проумееш и да харесаш и бъдещето си.“

 

- Йорданка Калистрина, 59г.

 

 

 „Бих посъветвала своето тийн-аз: Да имам повече увереност и вяра в собствените възможности, да оценявам загрижеността на родителите си, да имам смелост да наруша някои от правилата.“

 - Василена Дукова, 39г.

 

 „Лови мига, следвай сърцето си и никога не се отказвай от мечтите си.“

 - Петрунка Григорова, 60г.

 

 

 „Преследвай целта си! Не се отказвай, бори се! Когато я постигнеш бъди горд от себе си. Не забравяй хората, които са те подкрепяли в твоя път.

 - Сашка Крайнова, 48г.

 

„Когато бях тийн много исках да бъда невидима, бях срамежлива и скромна. Е, не ми се получаваше, защото никой не е невидим! Всеки носи в себе си нещо различно! По-късно разбрах, че прекомерната скромност по-скоро ми е вредила, защото се поставях сама в непечелившата позиция. Затова :

 

- вярвай в себе си

- изказвай смело мнението си

- усетиш ли творческия заряд или силата в себе си, не се страхувай, покажи какво можеш

- не лъжи родителите си, защото винаги те хващат и „трябва отново да печелиш доверито им“ (е, понякога се налага, но малко)

 

Сега вече мога да кажа, че винаги, когато съм полагала усилия за нещо, не е било напразно. Мили тинейджъри не се плашете от труда! Отдайте се на идеята, на амбицията си и ще видите, че удовлетворението от постигнатото е най-вълшебния момент. Така се сбъдват мечтите!“

 - Даниела Касапинова, 42г.

 

„Бих казала на своето тийн-аз да си преведе песена “I am mine” на Пърл Джем. Да тича, а не да бяга. И да си се присмива от време на време...за здраве.“

 - Петя Кокудева, 32г.

 

И никога не забравяйте – всичко е поправимо, мечтите се сбъдват (тогава когато ги превърнеш в цели и работиш за тяхното осъществяване) и накрая е най-хубаво и удовлетворяващо да си останал верен на себе си през цялото време!

 

WishBOX - Мечти в действие!