ВходЗапознай се с младия изобретател на Stepsss - "умните” стелкиПубликувано на: 29.04.2014

Автор: Василена Василева

 

В днешната си статия ще ти представя един младеж, който освен че учи... и работи. Сигурно си казваш на ум “И какво като работи, чудо голямо”. Всъщност наистина е чудо, защото работата му е много интересна. Това е Атанас Бахчеванов, който заедно със своя страхотен екип работи върху изобретението наречено Stepsss или “умни” стелки.

 

Миналият месец видях Наско на събитието на WishBOX “Аз, инженерът”, на което той представи своето изобретение.

За да разбереш и ти за Атанас Бахчеванов и неговите “умни” стелки може да гледаш записа от неговата презентация и да прочетеш това интервю, което той даде специално за нас.

 

Здравей, Наско! Представи се с няколко изречения.

Здрасти! Казвам се Атанас Бахчеванов и преди няколко месеца станах на 18 години. Като човек, който е обичал предизвикателствата и никога не е искал нормален и спокоен живот, реших да започна да се занимавам с предприемачество в сферата на wearable устройствата. 

 

Разкажи ми какво представлява твоето изобретение?

Като за начало изобретението не е мое, а е плод на съвместната работа на петима млади българи, които са си поставили за цел да докажат на сънародниците си, че и в нашата малка България може да се прави бизнес на световно ниво. Проекта се казва Stepsss и представлява комплект стелки за бегачи с вградени сензори, които позволяват проследяването на начина им на тичане в реално време. Получените данни се изпращат на мобилното устройство на потребителя и от тях се извличат характеристики, позволяващи му да анализира начина си на стъпване и да работи над неговото усъвършенстане, за да подобри резултатите си. Същевременно данните се проверяват за предпоставки към преумора и контузии, а потребителя се уведомява своевременно за ситуацията с цел намаляване на риска от травми.

 

 

Каква е историята? Как реши да изобретиш точно това?

Историята на Stepsss е като по учебник. Всичко започна когата отбора на Stepsss (тогава все още не се казваше така) откри проблем, на който все още няма решение. А той е възстановяването след тежка травма на ходилата и предотвратяването на такава. С тази идея решихме да участваме на Startup Weekend Sofia през есента на 2013г. Честно казано нямахме си представа как ще направим това и поради тази причина импровизирахме..., то взе че се получи доста добре, при положение, че използвахме подръчни материали, като кухненска гъба, алуминиево фолио и други неща, които няма да ги намериш в железарията. В рамките на състезанието, което имаше продължителност от 54 часа, успяхме да направим работещ прототип с 6 сензора и мобилно приложение, което визуализираше натиска при стъпване върху стелката. От този ден насетне, отделяме цялото си време върху проекта и се надяваме всеки да може да притежава чифт “умни” стелки до края на годината.

 

Колко би струвал един чифт “умни” стелки?

Тъй като, проекта е все още в етап на разработка, е много трудно да се определи точната му цена. Стремим се тя да бъде в диапазона на останалите джаджи за носене.  

 

Имаш ли други такива или различни изобретения?

Имам, но не бих ги нарекъл изобретения. Преди да установя, че съм доста сръчен в ръцете, се занимавах с разработването на софтуер за мобилни устройства, но това май не се брои за такова.

 

Какво смяташ да правиш след училище?

Това е доста труден въпрос, тъй като нещата в живота ми се развиват толкова бързо и непредсказуемо, че ми е малко трудно да мисля толкова напред във времето, дори не знам дали ще имам време да видя новия филм за капитан Америка, който очаквам от доста дълго време. Нека да се абстрахираме от това. Смятам да продължа образованието си в България, но все още не съм решил какво точно ще следвам, тъй като в момента искам да се занимавам със страшно много неща.

 

Имаш ли девиз и ако да, какъв е той?

Девиз нямам, по-скоро споделям мисълта на Стийв Джобс, че след като работата ще заеме по-голямата част от живота ти, единственият начин да бъдеш напълно доволен, е да я вършиш наистина добре.

 

Всички ние от WishBOX.org пожелаваме успех на Наско и неговия екип!

 

WishBOX - Мечти в действие!