ВходВ цитати... Джордж Р. Р. МартинПубликувано на: 11.05.2014

Автор: Пирина Касапинова

Тази седмица ви представяме в цитати човекът, който целият свят обича заради книгите, които пише. Или по-скоро заради нашумелият през последните години сериал по тях – Game of Thrones (Игра на тронове). Досетихте ли се вече? Той е Джордж Мартин.

 

„Четящият човек живее хиляди животи преди да умре. Този, който не чете, живее само един.“

 

 „Умът се нуждае от книги така, както мечът се нуждае от наточване, за да го поддържа остър.“

 

Джордж Реймънд Ричард Мартин е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. Той е най-известен със световните си бестселъри от поредицата епични фентъзи-романи „Песен за огън и лед“. Мартин е посочен от списание „Тайм“ като една от 100-те най-влиятелни личности за 2011 г.

 

„Никога не забравяй какъв си всъщност, защото остатъка от света също няма да го направи. Направи същността си своя сила. Така тя никога няма да се окаже твоя слабост. Защитавай се с това, което си и то никога няма да бъде използвано за да те нарани.“

 

„Страхът реже по-дълбоко от меч.“

 

Роден на 20 септември 1948 г. в град Байон, Ню Джърси. Баща му, Реймънд Колинс Мартин е пристанищен работник, името на майка му е Маргарет Бреди Мартин. Има две сестри - Дарлийн Мартин Липински и Джанет Мартин Патън. Започва да пише от малък и продава на съседските деца своите истории за чудовища. По-късно става страстен почитател и колекционер на комикси и започва да пише фантастични сюжети за някои аматьорски издания.

 

„Има само едно добро и неговото име е „Смърт“. Има само едно нещо, което можем да кажем на смъртта: „Не днес!“

 

„Повечето хора по-скоро биха отрекли истината, отколкото да се изправят пред нея.“

 

Бъдещият писател завършва училището „Мери Джейн Донахю“ и се дипломира в университета „Марист“. Първата му професионална изява е осъществена през 1970 г., когато той е на 21 години, продава „Героят“ на издателство Galaxy, а книгата е публикувана през февруари 1971 г. През 1970 г. получава бакалавърска степен по журналистика в Северозападния университет, Еванстън, (Илинойс). На следващата година, пак там, получава и магистърска степен.

 

„Смъртта е толкова ужасяващо крайна, докато животът е пълен с възможности.“

 

„И когато снегът падне и белите ветрове задухат, единакът умира, а глутницата оцелява.“

 

Понастощяем Мартин живее в Санта Фе, Ню Мексико. Член е на Организацията на писателите на фентъзи и научна фантастика на САЩ, чийто регионален директор е бил в периода 1977-1979 г. и вицепрезидент през 1996 - 1998 г. Член е и на Писателската гилдия на САЩ, Западното крайбрежие.

 

„Защо се получава така, че когато един човек построи стена, винаги се намира друг, който иска да разбере какво се крие зад нея?“

 

„Едно нещо е да бъдеш умен, но съвсем друго да бъдеш мъдър.“

 

Още участва като сценарист в сериала „Зоната на здрача“, сценарист е на филма „Последният защитник на Камелот“ (1986), създаден по едноименния разказ на Роджър Зелазни, номиниран за WGA Award в категорията най-добър сценарий / антология, 1986 г.

 

„Всички ние имаме нужда да ни се надсмиват от време на време. Иначе започваме да се приемамте твърде на сериозно.“

 

„Най-яркият пламък хвърля най-тъмната сянка.“

 

Участва в създаването на телевизионния сериал „Красавицата и звяра“, пише пилотния сценарий на „Входове“ за ABC, филмирани и са и следните негови истории: „Запомняща се мелодия“ -- епизод от „Стопаджията“, HBO, ноември 1984. „Нощни ездачи“ -- игрален филм, Vista Films 1987, сценарий - Робърт Джафи, режисьор - Робърт Кълектър. „Пясъчни крале“ -- двучасов телевизионен филм от „До краен предел“, Showtime, 1995, телевизионна адаптация - Мелинда М. Снодграс.

 

„Различните пътища понякога водят до един и същ замък.“

 

„Всеки полет започва с падане.“

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

 

WishBOX - Мечти в действие!