ВходКак да стартираш свой собствен блогПубликувано на: 06.05.2014
Подбрал: Пирина Касапинова
Подбрал: Пирина Касапинова

Автор: Пирина Касапинова

Винаги си искал свое собствено местенце в уеб? Имал си нужда да изразяваш себе си, да споделяш нещата, които правиш най-добре и да намираш хора със сходни интереси? Е, имаме най-доброто решение за теб – стартирай блог! Нямаш идея как да го направиш? Ние с удоволствие ще ти помогнем!

 

1. Събери идеи

 

Следвай сърцето си

Каква е твоята страст? Какво правиш през свободното си време? Отговори ли си на тези въпроси?! Е, значи си открил своята блог-пътека. Споделяй с хората онова, което прави теб щастлив, това, в което си най-добър и правиш с огромно удоволствие. Повярвай, личи си, когато едно нещо се прави с любов. Хората харесват това. А и със сигурност ще попаднеш на такива, които споделят страстите ти.

 

Задръж фокуса си

Хората трябва да знаят какво да очакват, когато посетят блога ти. Остани верен на себе си, намери стила си и се придържай към него. По този начин ще можеш да задържиш повече хора на „твоето място“.

 

Бъди оригинален

Това е твоят блог. Притежавай го. Бъди неговият собственик. Не поствай чужди идеи непрекъснато. Измисли свои такива. Не е нужно да пускаш нов пост всеки ден. Нужно е да генерираш оригинално съдържание.

 

Бъди искрен

Всеки може да разпознае кога някой се прави на онова, което не е. Вдъхновявай се от други блогъри, но не копирай стила им, не повтаряй темите им, не се придържай към начина им на писане и представяне на информацията. Бъди себе си. Хората оценяват това.

 

Опитай това упражнение

Говори на глас докато пишеш. Вместо да се тревожиш за това как звучи новият ти пост, остави го и се върни към него за редакция по-късно. Не се тревожи. Нищо не е вечно в уеб. Винаги можеш да поправиш себе си, а ако нещо съвсем не ти харесва, имаш свободата да го премахнеш напълно.

 

Звучи безгрижен

Дори когато говориш за нещо сериозно, опитай се да звучиш безгрижно. Не се притеснявай, че няма да бъдеш взет насериозно. Напротив. Лекият стил на писане, в среди като блога, се оценява високо. Шансът да бъдеш прочетен е по-голям тогава,когато не натоварваш читателите си.

 

2. Избери своята тактика

 

Опростявай

Блог-светът е много претрупан и задръстен от информация. Именно заради това по-простичкото име и дизайн ще свършат чудесна работа. По този начин няма да се натрапваш на читателите и ще бъдеш сигурен, че онези, които оценяват блога ти, го оценяват заради съдържанието.

 

Подходи умно към имената

Когато името на домейнът и името на блогът ти са еднакви, това автоматично те прави много по-лесен за запомняне.

 

Изгради блога си по свой начин

Разгледай блоговете, които се четат най-много в последните месеци. И не бъди като тях. Имай предвид, че хората, които притежават тези блогове вече са установили стила си и биват разпознавани по него. Бъди различен, изгради свой стил и рано или късно ще бъдеш разпознаван по него.

 

Избери стил на дизайна си

Разгледай всичките си възможни опции и прецени коя ще бъде най-удобна и подходяща за „твоето място“. Вземи предвид съдържанието на бъдещия блог. Важно е хората да се оритентират лесно в уеб средата, за да се задържат повече време там, където искаме.

 

3.  Увеличи присъствието си

 

Създай си график

Без значение дали ще бъде веднъж на ден, три пъти в седмицата, всяка седмица по веднъж – стига да ти е удобно и да можеш да го следваш. Важно е да бъдеш последователен. По този начин посетителите ще разберат колко често да очакват нови постове и ще се връщат на блога ти.

 

Направи го лесно

Не карай посетителите ти да се регистрират или логват в някаква форма. Нека бъдат свободни просто да „пристигнат“ на блога ти и да започнат да четат.

 

Отговаряй на коментари и имейли

Обръщай внимание на тези, които обръщат внимание на теб. Обратната връзка, която получаваш е най-прекрасната част от блогването. Не я изпускай. Ако забележиш, че някой се интересува от това, което правиш, не пропускай да му отговориш подобаващо. Имаш шансът да направиш едни от най-полезните и приятни връзки в живота си. Помни – блогът ти бива следен от хора, които се интересуват от същите неща, от които и ти. При всички положения можете да си бъдете полезни.

 

Използвай визуални помощници

Снимки, видеа, инфографики – всички те са твоите най-добри приятели при блогването. Посетителите ти ще го оценят, а същевременно блогът ти ще придобие по-завършен и приятен вид.

           

4. Остани свързан

 

Увери се, че всеки може да те последва навсякъде

Туитър, Инстаграм, Фейсбук, Пинтерест – все местенца, които можеш да свържеш с блога си. Така хората ще бъдат информирани за всеки твой следващ пост.

 

И още няколко важни неща:

  • Посещавай събития и прави контакт с други хора, които имат присъствие в уеб;
  • Свържи се с други блогъри;
  • Коментирай любимите си сайтове;
  • Изпращай имейли на любимите си блогъри за създаването на по-здрава връзка;
  • Следвай ги в Туитър;
  • Предложи да направиш гост-пост в друг блог, който се придържа към твоите любими теми;

 

Източник: TheMuse.com

WishBOX - Мечти в действие!