ВходМладеж от България разработва таблет за незрящиПубликувано на: 16.04.2014

Автор: Василена Василева

 

В днешната си статия ще ти представя един мой приятел, с който много се гордея. Това е Атанас Атанасов от Русе. Запознахме се на едно състезание и докато си говорихме кой с какво се занимава, изведнъж той каза “Работя върху таблет за незрящи”. Стана ми много интересно и го помолих да ми разкаже. Наистина се почувствах приятно, когато разбрах цялата история.


Следващият месец се видяхме с Наско на събитието на WishBOX – “Аз, инженерът”, на което той представи своето изобретение.
За да разбереш и ти за Атанас Атанасов и неговия таблет за незрящи може да гледаш записа от неговата презентация и да прочетеш това интервю, което той даде специално за нас.

 

 

 

Здравей, Наско! Представи се с няколко изречения.


Здравей! Казвам се Атанас Атанасов. Вече на 19 години. Живея в малкото селце Мечка в близост до град Русе. Уча в русенската математическа. От няколко години се занимавам с информатика и съм ходил на доста състезания, част от които съм и спечелил. Също така съм се занимавал и с лингвистика. Сегашното ми начинание и факта, че скоро завършвам не ми оставят много свободно време. По принцип обаче баща ми е дърводелец и често се случва да съм в работилницата му.


Разкажи ми какво представлява твоето изобретение?


Накратко, ще е първата електронна автономна машина за незрящи. Аз и екипът ми се стараем да я направим максимално близка до сегашните таблетни решения на пазара, но за хора, които няма как да се възползват от мобилните устройства. Така като е насочена към хора с частична и дори пълна слепота, ние премахваме екрана заменяйки го с хиляди миниатюрни цилиндри образуващи релеф на повърхността на устройството. По този начин на незрящите се представя всякакъв вид текстова информация независимо къде и кога. Точно това ни различава от нормалните брайлови дисплеи. Също така искаме и да предоставим цена в пъти по-ниска от сегашните продукти за тази група хора.


Каква е историята? Как реши да изобретиш точно това?


Общо взето влизах в метрото. Бях на състезание в София. След приключването му се запътих към метрото, за да стигна до гарата и съответно до вкъщи. Точно преди да вляза, обаче, видях незрящ господин правещ същото. Гледах го как влиза с бастунчето си опипвайки стената, слиза долу и взима мутриса без да пита дали е в неговата посока. След това се замислих относно това как ние ползваме смартфони и таблети, а незрящите не. Ние сме заляти с информация, а те не. Следващите над 5 часа мислех за това и споделих идеята, която ми се роди с мои приятели. С тях започнахме работа по един вид концепция, с която участвахме в едно състезние. След още един подобен сблъсък обаче реших, че идеята си заслужава да стане реалност. След дълга работа осъзнах, че трябва да се почне напълно от начало. И така до сега – нов дизайн, механизъм, софтуер и може би всичко от началното му състояние.


Колко би струвал един таблет за незрящи?


Добър въпрос! В момента брайловите дисплеи започват от около 5000 лева. Те представят 1 ред информация като трябва да се свърже с настолен компютър/лаптоп. Нашето устройство ще представя минимум 21 пъти повече информация (говорим за 21 реда) и ще е напълно автономно и преносимо. При това искаме да редуцираме цената до над 5 пъти. Ако успеем ще сме направили много повече от просто устройство. В допълнение имам още една идея, която е в застой, но е отново насочена към незрящите. Ако реализираме и нея ще съм повече от щастлив!


Имаш ли други такива или различни изобретения?


Всъщност това ще е първото. Пък и не го разработвам сам. Зад мен стои сериозен екип от хора готови да помогнат с каквото могат. По принцип, досега съм бил насочен към софтуер и дизайн (не бих казал, че ми се отдава, а просто, че се е налагало). През последните 4 години с мой съученик имаме много награди на национално и международно ниво от състезания по информатика. Дори в края на месеца заминаваме за Москва за нова изява и може би последната като ученици. Общо сме изградили няколко игри, бизнес приложения и просто приложения за мобилни телефони.


Какво смяташ да правиш след училище?


Да се развивам. Искам да довърша проекта си и по възможност да го представя на световен пазар. Доста работа ме чака, но да се надяваме ще имам успех. На есен очаквам да започна висше в НБУ с реклама. После мисля и за маркетинг. Все пак се надявам да имам успех с моя голяма компания. При възможен възход ще се насоча и в помощ на други сфери за други хора с трудности.


Имаш ли девиз и ако да, какъв е той?


Всъщност не. По-скоро имам една любима мисъл, която не се сещам къде съм я чувал, но е останала в ума ми. „Камерата е изстрелът на твоето око, а окото е спусъкът на твоето въображение.“ Просто ми харесва.Всички ние от WishBOX.org пожелаваме успех на Наско!


WishBOX - Мечти в действие!