ВходДа имаш твърде голям избор, може да бъде пречкаПубликувано на: 15.04.2014

Автор: Тони Кунчев

 

Всички искаме да имаме избор. Той ни позволява да бъдем различни, да задоволим всеки каприз, да потърсим и намерим най-доброто възможно решение на проблема си... Или поне така си мислим.

Бари Шварц (автор и психолог, който изучава връзките между иконoмиката и психологията) твърди в своята книга The Paradox of Choice (Парадоксът на избора), че огромният избор, с който хората от развитите страни разполагат, не само не им помага, а дори е една от сериозните причини за увеличаването на случаите на клинична депресия сред тях. Макар и да си мислим, че по-голям избор би ни направил по-щастливи, се оказва, че колкото повече нараства той, толкова по-нещастни ставаме ние. 

 

 

Нека ти дам един пример. Когато искаш да си купиш дънки, имаш безкраен избор от цветове, стилове, допълнителна обработка и детайли върху различните модели. Едно време не беше съвсем така. Дори аз помня, че преди време дънките бяха няколко бегло различаващи се вида и изборът спираше дотам. Фактът, обаче, че можеш да избираш от повече, води до няколко последствия.

Първо, ако изборът ти не е перфектен (а почти никой избор не е), това непременно те кара да съжаляваш, че не си избрал нещо различно. Също така, след като можеш да избираш от 100, а не от 3-4 вида, очакваш някой от тях да бъде наистина съвършен, безгрешен, накратко – отличният избор. Това пък води до самообвинение, когато не го намериш, дори и той да не съществува наистина (дали това важи и за романтичните ни партньори?). Твърде многото избор прави очакванията ти необикновено високи и те кара да съжаляваш и да се самообвиняваш, ако те не се покрият. 

Спомням си, например, как се опитвах да избера университет сред многото, предлагащи специалността ми. След като решението беше взето, осъзнах че в крайна сметка предоставеният избор имаше странични ефекти. Чудех се дали наистина съм избрал правилното място, дали нямаше да ми бъде по-добре в друг град, сред други хора, в друга държава. Ако трябва да бъда честен, вече не мисля, че беше от толкова съществено значение. Твърде големият избор не ми даде възможност да избера най-доброто, а ме обърка и стресира.

Надявам се, когато стане време да направиш голям избор в живота си, да се сетиш за това и да помислиш внимателно. Не се страхувай да бъдеш решителен – това може само да ти помогне!

 

И въпреки всичко, не се страхувай и избирай смело!

 

WishBOX – Мечти в действие!