ВходВ цитати... Майкъл ДжаксънПубликувано на: 13.04.2014

Автор: Василена Василева

 

Тази седмица ще ви представим отблизо “Краля на поп музиката” или иначе казано невероятният Майкъл Джаксън, който си каза сбогом със света преди 5 години.

 

 

“Да живееш е да си музикален, като се започне от танца на кръвта във вените ти. Всичко живо има ритъм. Усещаш ли твоята музика?

 

“Всички ние сме продукти на нашето детство.

 

 

Майкъл Джоузеф Джаксън е роден в Гери, Индиана, САЩ. Той е седмото от общо девет деца на фамилията Джаксън. Освен него, в семейството му има още три момичета и пет момчета.

 

 

“Ако влезеш в този свят със знанието, че си обичан и напуснеш този свят със знанието за същото, тогава всичко, което се случва в промеждутъка, може да бъде преодоляно.

 

“Трябва да излекуваме нашия накърнен свят. Хаосът, отчаянието и безсмисленото разрушение, които виждаме днес, са резултат от отчуждението на хората един от друг и от среда им.

 

 

През 1993 година Майкъл Джаксън за първи път разказва за физическия и емоционален тормоз, на който е подложен като дете от страна на баща си в интервю с Опра Уинфри.

 

 

“Смисълът на живота се съдържа във всеки един житейски израз. Той е представен в безкрайността от форми и феномени, които съществуват в цялото сътворение.

 

“Да правиш нещата толкова добре, колкото последния път, не е достатъчно.

 

 

Израстването на Майкъл: на 7 години става солист на състава в The Jackson 5, по-късно започва да пише много от хитовете на групата, на 11 години той вече е звезда, а на 20 решава да започне соло кариера.

 

 

“Но за мен най-милият контакт с Бог няма форма. Затварям очите си, вглеждам се в себе си и влизам в дълбока приятна тишина. Безкрайността на Божието творение ме обгръща.

 

 

През декември 1982 г. излиза албумът Thriller. Той съдържа хитове като Billie Jean, Beat it, The girl is mine и Say, Say, Say. Това е най-продаваният албум в историята на музиката. Той печели на Майкъл 8 награди “Грами”, задържа се на номер едно в класациите в продължение на 37 седмици, а измежду първите 10 места - в продължение на 80 седмици. От този момент нататък се ражда “Джаксън-манията”.

 

 

“Лъжите пробягват спринтове, но истините пробягват маратони.

 

“Често хората просто не виждат това, което виждам аз. Имат прекалено много съмнения. Не можеш да дадеш всичко от себе си, когато се съмняваш в себе си. Ако не вярваш в себе си, кой би повярвал?

 

 

В края на 1987 година, 5 години след Thriller, Майкъл издава седмия си самостоятелен албум “Bad”. През 1988 г. издава автобиографията си “Moon Walk”(Лунна походка). В нея той разказва за психическия и физически тормоз като дете, за турнетата с братята си с The Jackson 5, както и за пластичните си операции.

 

 

“Най-доброто образование в света е да наблюдаваш майсторите по време на работа.

 

“Човешкото знание се състои не само от библиотеки с хартия и мастило – те включват също и томовете знание, написани в човешкото сърце, изваяни в човешката душа и гравирани в човешката психика.

 

 

През март 1988 година закупува земя в Санта Инес, Калифорния, окръг Санта Барбара и построява ранчото Невърленд (Neverland Ranch, наречено на острова в приказката за Питър Пан). На територията му се намира виенско колело, зоологическа градина, кино театър, въртележка и други развлекателни и увеселителни съоръжения.

 

 

По време на 1980-те външният вид на Майкъл Джоузеф Джаксън се променя значително. В началото на десетилетието той отслабва значително, предимно поради специална диета, предназначена да го поддържа във форма, необходима за изтощителните танци. Също така кожата му постепенно започва да избледнява. Той се подлага и на още пластични операции.

 

 

“Преди слагах доста манекени в стаята си и все още имам манекени в стаята си, защото бях много самотен, болезнено самотен. Нямате представа. Разхождах се по улиците, търсейки хора, с които да поговоря. Имам предвид върха на една кариера… Приближавах до тях, непознатите, и казвах: “Ще ми станеш ли приятел?” А те отвръщаха: “О, Боже, Майкъл Джексън!”, а не това исках.

 

“Хората ме питат как правя музика. Казвам им, че просто стъпвам в нея. То е като да стъпиш в реката и да се понесеш по течението. Всеки момент в реката има своята песен.

 

 

Майкъл има два брака. На 26 май 1994 година той се жени за Лиса Мари Пресли, дъщерята на Елвис Пресли. Осемнадесет месеца по-късно те се развеждат. На 14 ноември същата година изненадващо се жени за медицинската сестра Деби Роу. Развеждат се през октомври 1999 г. Но този брак позволява на Майкъл да стане баща на малкия Принс Майкъл Джуниър и Перис-Майкъл Катрин. През 2002 година е родено и третото дете на Майкъл, Принс Майкъл Джаксън II (с прякор "Бланкит" - blanket, букв. покривало). Майката остава неизвестна, но Майкъл съобщава, че детето е резултат от изкуствено осеменяване на сурогатна майка.

 

 

“В свят, изпълнен с омраза, все пак трябва да се осмеляваме да се надяваме. В свят, изпълнен с гняв, все пак трябва да се осмеляваме да утешаваме. В свят, изпълнен с отчаяние, все пак трябва да се осмеляваме да мечтаем. И в свят, изпълнен с подозрение, все пак трябва да вярваме.

 

 

Майкъл Джаксън губи съзнание и припада в къщата, която е наел на улица 100 North Carolwood Drive в Лос Анджелис, Калифорния. Съществува предположение, че около час преди това е инжектиран с демерол, обезболяващо лекарство, към което е пристрастен от 20 години. След невероятни премеждения с личния му лекар, най-накрая смъртта му е обявена официално в 14:26 ч. (21:26 UTC, 00:26 ч. на 26 юни българско време) на 25 юни 2009 г.

Смъртта на Майкъл Джаксан променя не само света, но и личните светове на много хора по целия свят.

 

Почивай в мир, Джако!

 

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

WishBOX - Мечти в действие!