ВходКак да се подготвим за видео интервюПубликувано на: 09.04.2014

Автор: Десислава Докина

 

Интервютата за работа, подобно на важните изпити през ученическите и студентски години, могат да имат съдбовно значение за нас. Затова е добре да се представим блестящо.

 

Наред с и без това многото методи за подбор на кадри, в последно време все повече чувам от приятели добри и лоши думи за „видео интервютата”. В технологичния свят, в който живеем няма как да не са замесени технологиите във всяка една сфера от нашия живот и съответно този нов и високотехнологичен метод, който набира все по-голяма популярност в последно време не бива да остане неразучен от наша страна.

 

На мен лично думите „видео интервю” ми звучат леко заплашително, признавам, защото не се харесвам как изглеждам на камера, не харесвам дори начина, по който звучи гласа ми на запис.

 

Но животът е такъв, че трябва да се напасваме според случващото се в него и съответно, ако ни поканят на видео интервю не е добра идея да отказваме само, защото не изглеждаме добре на камера J Начинът да спечелим работата, която искаме е да сме максимално подготвени преди момента, в който трябва да промотираме персоналните си качества и да представим и дадем най-доброто от себе си.

 

Сигурна съм, че нито едно предизвикателство не може да ни се опре ако отделим време за нужната подготовка.

 

Затова, ако не знаеш какво е видео интервю, телекомуникационната компания Виваком предлага на своя сайт възможност да разбереш и да се подготвиш за бъдещето чрез пробни видео интервюта.

 

Инициативата е напълно безплатна, въпросите са подбрани на случаен принцип, а крайният материал е достъпен единствено за интервюирания, който може да го сподели, с когото пожелае или да го запази единствено за себе си.

 

Запиши своето пробно интервю тук и сега:

 

https://try.video-recruit.com/bg/5bb972

 

Ако не ти хареса финалният резултат, повторен опит също е възможен.

 

Не забравяй, че първото впечатление ВИНАГИ има значение – преди дори да започнеш да говориш, работодателят вече си е формирал определено мнение, така че се постарай да се подготвиш добре

 

Повече за новата услуга на jobs.bg – Видео Интервюта и как се случват нещата от гледна точка на работодателя може да научиш от това едноминутно клипче:

 

http://www.jobs.bg/jobsbg_video_interview.php

 

Истината е, че за компаниите не е рентабилно да канят всеки потенциален кандидат за свободна позиция, с цел интервюиране. Именно по тази причина, в днешно време търсещите работа трябва да са подготвени да чуят думите „видео интервю”.

 

Ето и някой от най-важните съвети за това как да запишем наистина успешно видео интервю, систематизирани от кариерния сайт Jobtiger.bg:

 

  • Намерете тиха стая, без странични шумове и други разсейващи неща. За предпочитане е да направите записа на естествена светлина. Трябва да сте сигурни, че на мястото, където започнете самото интервю няма да бъдете прекъсвани.
  • Използвайте неутрален заден фон, който да не разсейва човека, гледащ интервюто. Картини, гоблени и плакати са неуместни, както и изронени или изцапани стени.
  • Нагласете камерата си така, че да се позиционирате правилно. Трябва да се виждате до раменете или до кръста.
  • Осветете хубаво мястото, като тествате предварително, дали отнякъде не падат сенки върху лицето ви.
  • Не взимайте в стаята телефон по време на интервюто – много неуместно ще е ако звънне. Същото важи и за всякакъв софтуер, който може да се активира, докато се снимате, особено, чат програмите от рода на Скайп.
  • Гледайте в камерата, а не в монитора. Просто си представете, че виждате събеседника си и говорите с него. Ако сте доста притеснени докато говорите на компютъра си, може да закрепите точно зад камерата, на нивото на очите, портретна снимка на човек, който да ви кара да се чувствате спокойни и усмихнати. Съветваме ви да го направите, независимо дали ще изберете приятел, любим, баба си, кучето, или пък напълно непознат.
  • Облечете се делово и спретнато, поне до кръста. Надолу, дори и да сте с пижама, няма значение, щом не се вижда на камерата.

 

Това са основните препоръки при видео интервюиране. Ако се придържате към тях, успехът не ви е в кърпа вързан, но поне ще сте изпълнли нещата, които зависят от вас, за да сте подготвени  правилно.

 

Успех с бъдещите начинания!

WishBOX - Мечти в действие!