ВходVocabank - Тетрадката-речник направена от 17 годишния Мартин!Публикувано на: 10.04.2014

Автор: Росица Митрева

 

 

Все не си водиш тетрадка речник въпреки всички обещания, които си си дал? А и какъв е смисълът, като все е неподредена и трудно си намираш думите? Сега има по-лесно решение! Представям ти приложението за телефони Vocabank!

 

 

Създателят му е Мартин Веждарски, ученик в 11. клас в Американския колеж в София. Занимава се с програмиране, и не само, от 5 клас и казва, че компютрите са най - голямата му страст, което след един дълъг разговор с него мога да потвърдя. Да играе игри не му е било достатъчно и започнал да пише сайтове и да прави 3Д анимации и това е още преди 9. клас. Учи JAVA и започва да прави по-приложими неща. Създава програма специално за часовете си по немски в училище. Програмата дава думи, които падат надолу и ученикът трябва да напише дефиницията пред думата да е изчезнала, като по този начин печели точки. Факт е, че оттогава госпожата му по немски я ползва в часовете, а аз не мога да си представя колко доволна и впечатлена е била тя, може би за сметка на останалите в класа... 

Но нека не те лишавам от прекрасния ни разговор. „Знам какво направи миналото лято” – казвам аз, Мартин започва да се смее, ледът вече се е разчупил, а разказът за най-новото направено от него приложение се завързва сам...

 

 

Как ти хрумна да направиш приложението Vocabank?

 

Идеята дойде от това, че ми трябва тетрадка-речник по немски, но постоянно добавям думи, които се преповтарят. Исках да е подредена по азбучен ред или по теми, но няма как да стане в една обикновена тетрадка. В интернет не намерих такова нещо като тетрадка-речник, затова реших да го направя сам! Идеята ми дойде преди края на срока, но се заех лятната ваканция преди 11 клас. Трябваше да науча много неща – език, програма и дизайн, особено за да програмирам за Айфон. Толкова бях ентусиазиран, че научих всичко за седмица. Веднага се заех!

 

После какво, написа програмата, тя работи и ?

 

След като я конституирах да работи, трябваше да съобразя, че хора ще я използват, без да са обучени. Трябваше да предвидя всички вероятни ситуации, а това отнема супер много време. След като всичко ок, трябваше да видя как да я пратя на Апъл и да я качат в техния app store. Станах девелопър, като се регистрирах на сайта на Apple, за да мога да им пратя моето приложение и да го качат. Това удоволствие ми коства 100 долара на година, а за да направя същото за Андроид – 20 долара завинаги. Тази моя малка инвестиция доведе до пускане на платена и безплатна версия. А пък документации, тестове, акаунти и все административни работи ми отнеха повече време,  отколкото очаквах. Много тегаво беше и за да я свърша, търсих повече информация, отколкото бях за кода. Но успях и след няколко дни я прегледаха и я пуснаха!

 

 

Честито! А след като веднъж е качено приложението, работа по него продължава ли да има?

 

О, в началото имах много идеи за подобрения, но я пуснах и после се заех. Тук трябва да благодаря на брат ми - 5 години по-малък и от мен. Той помагаше с намирането на бъгове - като види нещо, го оправям! С времето получих много коментари относно Vocabank. Хубавите коментари вдигат веднага рейтинга и има повече сваляния. Но имаше и коментари с препоръки и недоволни коментари. Добавих тест форма за учене на думи в добълнение към така наречените Флаш карти. Добавих различни статистики и написах хелп меню за тези, които не знаят как да работят с приложението ми. Добавих и възможността потребителят да ми пише по пощата. Това беше и голямата промяна - имейлите с предложения, благодарност, въпроси. Предпочитам това, отколкото някой да ми напише лош рейтинг, така е по-чисто и е по-добре за рейтинга.

 

 

Хитър ход... А колко популярно е твоето приложение?

 

Успях да си избия стоте долара в началото.(Смее се.) А като виждам позитивните коментари, това ми доставя огромно удоволствие. Аз съм направил нещо, което други хора използват! Чувствам се полезен и... свързан със света! Общо четирицифрено число хора са я свалили, а с всеки ъпдейт все повече хора я теглят. Хора от 65 страни из целия свят използват Vocabank, а това е невероятно! Приложението е сравнително малко - около 9 мегабайта. Платената версия позволява да се въведат безкрайно много думи и струва - 0,99 долара. Идеята ми беше, че е по-евтино от тетрадка и не би трябвало да е проблем, но наистина трябваше да си върна началната инвестиция. Безплатната версия е с ограничен брой думи, около 19, но ако потребителят сподели с приятели, стигат до 49. За Андроид обаче има само безплатна версия без ограничение, но ги няма повечето ъпдейти.

 

 

Какви са твоите бъдещи планове?

 

Мисля да направя игра, но още не съм се захванал да я пиша или мисля по нея. Трябва да се готвя за кандидатстване и изпити. Но искам да науча повече езици за програмиране и да не трябва да търся постоянно някъде другаде как се правят нещата.

 

 

Какво те мотивира да правиш всичко това?

 

Научавам супер много, приложенията и програмите се използват от хората, а това е най-голямото удовлетворение. На игрите се наслаждаваш докато ги играеш, а като правиш програма, взимаш сякаш цялата наслада от всички играещи.(Смее се.) Едно е да си играеш, а друго - да си творец.  Ако има нещо, което най- много обичам да правя, е да си работя по собствените програми. Като програмирам времето лети...  Програмирането е като рисуване – рисувам графика. Като рисува, човек създава, това те поглъща напълно и твориш. Програмирането е по същия начин, но вместо четка държиш клавиатура.

 

 

Искаш ли да кажеш нещо на други ентусиасти, които искат да създадат свое приложение?

 

Правете това, което ви харесва или ви е нужно, или просто си мислите, че е готино. Имайте идеята или не, запълнете се с идеи, за да като свършите с една, да имате и следващи! Поставете си цели. Няма значение дали можеш или не, но ако имаш идея и наистина искаш, ще научиш каквото е нужно. Всичко става с желание. След ученето на теорията човек си хваща някакъв проект и практиката помага. Тя е най-важното. Така човек запаметява това, което учи, и си създава нови начини за решаване на проблемите. А като не знае нещо, така разбира какво не знае. Затова хванете си проект, който ви харесва и се опитайте. Пътя, който ще извървите, е това, което ще ви остане като знания и умения, като база за следващи проекти, ще увеличи и интереса към програмирането... Обещавам!

 

Вдъхнови се, научи език по-бързо и по-лесно от преди! Благодарим ти, Мартин, благодарим за Vocabank!

 

 WishBOX - Мечти в действие!