ВходВ цитати... Тери ПратчетПубликувано на: 06.04.2014

Подбрал: Пирина Касапинова

 

 

Тази седмица ще ви представим човекът, който даде нов смисъл на думата „фентъзи“ и главозамая целия свят с безграничността на въображението си – Тери Пратчет.

 

 

"Всичко започва отнякъде. Макар че много физици не са съгласни."

 

"В началото имало Нищо, което експлодирало."

 

 

Сър Терънс Дейвид Джон Пратчет e роден на 28 април 1948 г. в Бейкънсфийлд, Великобритания. Той е единственото дете в семейството на Дейвид и Ейлийн Пратчет.

 

 

"Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде."

 

"Най-важното като имаш много спомени е, че трябва да отидеш някъде след това, където можеш да си ги спомняш, нали разбираш? Трябва да спреш. Всъщност никъде не си бил, преди да си се прибрал у дома."

 

 

В ранната си възраст чете Хърбърт Уелс и Артър Конан Дойл и се интересува от астрономия, заради което посещава лекции по научна фантастика. Напуска училище на 17-годишна възраст през 1965 г., за да започне работа за Bucks Free Press. От 1987 г. се занимава изцяло с писане.

 

 

"Морето в крайна сметка в много отношения е само една по-мокра форма на въздуха."

 

"Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."

 

 

От 13-годишна възраст Пратчет пише разкази и романи в жанра фентъзи. Първият му разказ "The Hades Business" е публикуван в училищното списание през 1961 г., а през 1963 г. и в професионално издание. Пратчет прави първия си пробив през 1968 г., когато работи като журналист и интервюира директора на малка издателска компания.

 

 

„Дай на човека огън и ще му бъде топло цял ден. Запали го и ще гори до края на живота си.“

 

„Историите за въображението понякога разстройват онези, които нямат такова.“

 

 

Пратчет е най-продаваният автор във Великобритания през 90-те и до август 2010 г. е продал над 65 милиона книги по света с преводи на 37 езика. По последни данни той е вторият най-четен автор във Великобритания след Джоан Роулинг и седмият най-четен неамерикански автор в САЩ.

 

 

„Слънцето изгряваше бавно, сякаш се чудеше дали си заслужава труда.“

 

 

 

„Функционирането на Вселената, казваха те, зависи от равновесието на четири сили, а именно: обаяние, убеждение, несигурност и инат.“


 

През 2001 г. печели медала Карнеги за романа си "Невероятният Морис и неговите образовани гризачи". Романът "Пирамиди" пък е награден с британската награда за фентъзи. През 1998 г. на Пратчет е присъден орденът на Британската империя, а през 2009 г. е посветен в рицарство.

 

 

„Човек може да влезе в ада, яхнал собствения си език.“

 

„Гравитацията е навик, от който е трудно да се откажеш.“

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

WishBOX– Мечти в действие!