ВходКакво би посъветвал своето тийн-аз?Публикувано на: 04.04.2014

Всички правят грешки и доста хора съжаляват за тях. Истината е, че грешките играят голяма роля в развитието на личността ни и сформирането на всеки индивидуален характер. И въпреки всичко, всеки някога си е казвал "ако можех да върна времето, бих направил/а много неща по различен начин". 

 

За да ти помогнем, поне малко, да избегнеш някои от грешките, които твоето тийн-аз няма търпение да направи, попитахме наши приятели, които в момента се намират в разцвета на своите 20 години, какво биха посъветвали своето тийн-аз. Оказа се, че макар и изразени по различен начин, всички съвети носят няколко основни послания. Надяваме се да те вдъхновят, успокоят и да ти дадат кураж да продължаваш напред, защото всъщност... се справяш чудесно! :)

 

1. Учи, не си губи времето, вярвай в себе си и преследвай мечтите си!"Бих казала на своето Аз отпреди 4-5 години да не се ядосва за глупости, да вярва в себе си и да преследва мечтите си. Тъй като с възрастта помъдряваме и от днешна гледна точка смятам, че не всички решения, които съм взела са били правилни, бих се посъветвала самичка да реагирам по-различно в дадени ситуации, да разчитам най-вече на собствените си инстинкти, а не на всеобщото мнение, което се смята за правилно."

- Кристина Тонева, 21г.

 

"Хей, пак ли броиш до 10 ? Не се притеснявай толкова, вярвай повече в себе си- когато имаш идея и желание всииичко е възможно! За нищо на света не си губи времето, търси себе си, пробвай всеки ден нови неща, прави щастлива душата си и недей да си слагаш сама спирачки. И не й се вглъбявай толкова в химията, не е нужно да си добра във всичко. Развивай само тези качества в себе си, които най-обичаш, и задължително НАУЧИ ЕЗИЦИ!"

 

- Кирила Захариева, 20г.

 

"Поглеждам се в огледалото тази сутрин и ме връхлитат мисли, от моето "младежко аз" ме делят само две сенки под очите и една упорита бръчка...и десет годишен юбилей от завършването на гимназия! Сега бих си казала: Ах ти колко си прекрасна! Винаги си била и честно - винаги ще бъдеш! Не се страхувай, и това ще мине, обещавам. Всичко, което сега избираш, е за добро...и за двете ни, и за света! Помниш ли за какво мечтаехме, когато бяхме в четвърти клас - ВСИЧКОТО СЕ СЛУЧИ!!! Сега просто бъди щастлива!"

 

- Мария Дерижан, 28г.

 

"Какво бих  посъветвала своето тийн-аз? Интересен въпрос. Досега не се бях замисляла над нещо подобно. Може би да вярва в себе си, да се бори за мечтите си, никога да не пренебрегва желанията си и да отстоява позицията си. Най-ценното нещо, което успях да изградя в себе си досега, е увереността в собствените ми способности и желанието ми да превърна тази увереност в реални дела. Когато си млад, светът изглежда толкова безгрижен и цветен, но в момента, когато ти се „озъби“, трябва да съумееш да му се „озъбиш“ и ти, за да не се превърне в сив, а да продължава да те радва с цветовете си."

 

- Надя Ненкова, 25г

 

"Приятел, знам, че си много корав и ти се струва, че няма накъде повече, но трябва да ставаш все по-силен! И все пак - добра работа!"

 

- Иван Велков, 24г.

 

2. Не пропускай моменти с близките си и се вслушвай в техните съвети

 

"Спомням си, че мразех семейните закуски, обеди и вечери. Мразех да стоя на масата със семейството, да ядем заедно, да се молим Бог да благослови храната и ръцете, които са я приготвили. Мразех да ходя на почивка с тях. Година по-късно баща ми почина и мястото му на масата беше празно. Мислех, че бих дала всичко, за да върна моментите, които пропуснах със семейството, докато беше още цяло. Бих казала на своето тийн-аз...използвай момента да бъдеш с близките си, защото те няма да са с теб вечно. Целувка, прегръдка и време с тях не струват нищо, а означават всичко."

- Нези Икономова, 23г.

 

"Бих си казал, че всичко, което са ми казвали родителите, е било правилно, но аз не съм им вярвал и, следователно, съм страдал. Те искат най-доброто за нас и, тийн-че мое, трябваше да ги слушаш за всичко!"

 

- Георги Пчелин, 22г.

  

 3. Не се притеснявай за дреболии и се обграждай с правилните хора

 

"Споко:) това контролно след 10 години дори няма да си го спомняш!"

 - Олга Василевска, 27г.

 

"Нищо не е краят на света, а напротив - за добро е и дори фактът, че го приемаш като "краят на света" ти помага след преодоляването му да си още по-силен и да извлечеш още повече. Общувай с всички, защото никога не знаеш от къде ще чуеш думата или изречението, което ще доведат до поврат в мисленето ти. Не се съобразявай с тези, които не го заслужават, ама никога! С останалото добре се справяш. Евала, пич, гордея се с теб!"

 

- Срацимир Баряков, 26г.

 

"Със сигурност прави всички онези „глупости“, които ти хрумнат. Именно заради тях си станал супер готин! Внимавай с госпожата по математика, и ако ченге ти каже за купон с "приятели" на вила, не отивай!"

- Кирил Воденичаров, 23г

 

"Отпусни се, недей да ставаш НЯКОЙ, бъди себе си. Не го мисли толкова, просто се отпусни и бъди! :)"

 

- Андрей Андонов, 30г

 

"Знам, че няма да ми повярваш, но момчето/момичето, по което ти се къса сърцето в момента и което си убеден/а, че е единственото подходящо за теб в целия свят, всъщност ще го преодолееш в не чак толкова далечно бъдеще, а пък в идните години ти предстои да срещнеш още поне няколко "единствени" момчета/момичета. Не пропускай възможности, неповторими преживявания и ценни моменти с приятелите си, за да страдаш по някой, който не отвръща на чувствата ти."

 

- Теди Зарева, 29г.

 

 

И никога не забравяйте – всичко е поправимо, мечтите се сбъдват (тогава когато ги превърнеш в цели и работиш за тяхното осъществяване) и накрая е най-хубаво и удовлетворяващо да си останал верен на себе си през цялото време!

 

WishBOX - Мечти в действие!