ВходДа побрънчим заедно...икономично, зелено и с кеф!Публикувано на: 01.04.2014

Автор: Десислава Докина

 

Предстои ти пътешествие или мечтаеш за него ?

 

Често най-важна се оказва не крайната дестинация, а пътешествието до нея. Какво ще кажеш да споделиш пътуването и да го направиш по-евтино, зелено и забавно :)

 

На мен настроението ми стана еуфорично веднага, след като написах думата пътешествие. В главата ми се завихриха приключенски мисли, очарователни гледки, усмихнати лица, лежерно ежедневие, вдъхновящващи места ...

 

Искам да ти разкажа за една „услуга”, която позволява да срещнеш нови хора с подобни на твоите планове за мечтани дестинации или просто еднакви транспортни нужди за предвижване.

 

Споделеното пътуване е популярен начин на придвижване в Америка и Западна Европа. То представлява уговорка между пътуващи в една посока да използват един автомобил, вместо всеки да пътува сам в неговия.

 

Платформата "COMBORIDES" е само един от алтернативните методи за предвижване, в която ежедневно се качват десетки оферти от хора, предлагащи или търсещи превоз в рамките на територията на България. Услугата скоро ще предлага и възможности за международни превози. Създателите на тази платформа вярват, че да пътуваш може да бъде евтино, зелено и забавно. Като споделяш пътуването си, пестиш гориво и пари (плюс за портмонето ти), а едновременно с това се намаляват и вредните емисии (полза за Земята), а пък най-готиното от цялата идея е, че се запознаваш с нови приятели (плюс за настроението)!

 

Как работи платформата?

 

1 ) Трябва да си направиш регистрация за "COMBORIDES", използвайки своята електронна поща, а алтернативно можеш и да използваш своя Facebook или Google+ профил. Записването в клуба е напълно безплатно. След като си член на глобалната мрежа за споделено пътуване, ще имаш достъп до пълния списък с оферти на други, които търсят или предлагат превоз.

Заповядай, регистрирай се тук и създай своето пътуване ! :)

2) Търси/публикувай обяви, според плановете ти да се наместиш в колата на някой или ти да приютиш човек, който разбира се ти сам си избрал и одобрил за своя спътник.

3) След предходните две, неизискващи кой знае какви усилия и време, идва НАЙ-НАЙ-ГОТИНАТА ЧАСТ –  САМОТО ПЪТУВАНЕ!

 

Не се съмнявам, че авантюристичната част и идеята да се спестят част от разходите за транспорт прикова вниманието ти. Не е изключено обаче, не е и безоснователно дамите (по-специално заради самата ни натура) да се притесняват за сигурността при избора на спътника си.

 

Екипът на Aha!Car е отделил по-специално внимание на феновете на услугата за споделено пътуване от женски пол. Специално за тях сайтът предлага функцията Ladies Car благодарение, на която дамите-шофьори или тези, които искат да пътуват споделено могат да си изберат спътник от същия пол.

Повече за уреждането на пътуване на дами с дами, можеш да прочетеш тук.

 

Aha!Car предлага и тематични пътувания за конкретни фестивали на открито (open air ) в България и на Балканите. Феновете на шумни и купонджийски мероприятия като фестивалите могат да организират с други сродни души транспорта и да си поделят разходите и емоциите преди и след концерта на любимата им група.

Намери с кого да пътуваш за EXIT фестивала през Юли тук ; или пък за Каварна Рок 2014 тук

 

Платформата Aha!Car се отличава и с това, че дава възможността да споделиш пътуване си не само за почивка или за концерт, но и регулярно да използваш услугата за предвижване до университета/училище.

 

Ако пътуваш 2 пъти месечно от София до Пловдив, покриваш почти плътно маршрута на претъпкания автобус 280 или всеки ден в 8 часа тръгваш от Люлин до Борово, побързай да създадеш свой профил в Aha!Car, за да подсигуриш забавна компания и да намалиш разходите си на две. :)

 

 

Ако имаш намерение да пътуваш заедно с някого, но никога не си го правил, вземи в предвид следните приятелски съвети:

 

Преди заминаването:

 

1)След като намериш подходяща обява, свържи се с автора (по телефон, имейл, чат и т.н), за да уточните следните важни детайли:

  • Час на тръгване,
  • място на среща и
  • къде точно ще могат да ви оставят щом пристигнете.
  • Друг важен детайл е колко ще струва превоза. Цената на пътуването (например гориво, пътни такси и др.) се разделя между пътуващите вкл. шофьора според предварителна уговорка.  Любителите на споделеното пътуване и притежатели на Android базирани мобилни устройства могат "да вземат със себе си" калкулатора за цена на пътуване
  • Други подробности - колко човека общо ще пътуват, ще има ли място за багажа, пуши ли се в колата и др.

 

2) Разменете имената и телефонните си номера (ако е възможно), за да можете да се свържете в случай, че има промяна в плана.

 

ВАЖНО: Ако по някаква причина няма да можеш да пътуваш, уведоми спътниците си възможно най-скоро, защото при споделеното пътуване в основата лежи доверието и съзнанието на двете страни

 

3) Поинтересувай се от колата - марка, цвят, модел, регистрационен номер, други особености. Тези неща могат да са ти нужни, за да разпознаеш точно колата, щом отидеш на мястото на срещата. Никога не се качвай на кола, която не отговаря на описанието, което са ти дали.

 

В деня на пътуването:

 

1) Постарай се да имаш точната сума пари в деня на пътуването, за да избегнеш проблеми с връщане на ресто. Не давай пари предварително.

2) Бъди точен. Ако се случи така, че закъсняваш за срещата, кажи на спътниците си.

3) По време на пътуването използвай предпазния колан!

 

Ако ти шофираш:

 

1) Запиши си някъде имената и телефоните на хората, които искат да пътуват с теб и местата, от които ще ги вземеш/оставиш.

2) Сметни предварително общата сума за пътуването и информирай спътниците за споделените разходи.

3) Бъди на време на уреченото място и час.

4) Старай се да шофираш по начин, приятен за спътниците, и преди всичко - внимателно. Направете взаимен компромис за музиката, ако има разногласия

5) Спазвай стриктно правилата за движение по пътищата, за да остане пътуването толкова приятно и забавно, колкото сте го планирали. (полезни връзки: Закон за движение по пътищата , Правилник за прилагане на закона , Трафикът в София )

6) На дълги пътувания спирайте за почивки.

 

7) Наслаждавайте се на преживяването - вероятно хората, с които пътуваш могат да разкажат интересни неща, както и ти!

 

По информация на неправителствени организации близо половин милион жители на града пътуват всеки ден до работата си с личния автомобил. В 22.5% от колите се вози по един човек. Ако само 10% от шофьорите се присъединят към инициативата за съвместно пътуване, емисиите от въглероден двуокис ще намалеят с около 30 000 тона на година! (Източник: capital.bg)

 

Затова --- > Пътувайте споделено!

 

 

 

Други подобни платформи за споделено пътуване с практическа или приключенска цел:

 

- http://vednaposoka.com/

- http://spodeleno-patuvane.com

- http://ahacar.com/

- http://carpool.bg/

http://3na100.com/ 

 

- Повече за самата идея, можеш да научиш и от любимата ни всезнайка уикипедиа тук

 

WishBOX ти пожелава на добър път с познати и непознати!

 

WishBOX - Мечти в действие!