Вход"Усмихнати, интелигентни, вдъхновяващи, позитивни млади хора..."Публикувано на: 02.04.2014

Преди малко повече от седмица WishBOX посети пролетната сесия на българските детски и младежки парламенти в Гоце Делчев. Беше ни за първи път и не знаехме, какво точно да очакваме. Посрещнаха ни група страхотни млади хора, които ежедневно работят за позитивна промяна в своите градове, макар и още да не са завършили училище.

Що е то младежки парламент, може да прочетеш в края на статията (накратко: "мястото, където талантливите, амбициозни и енергични млади хора намират поле за изява и развитие"), преди това, обаче, споделяме с теб този текст, написан от Катерина Кобакова, която беше един от домакините ни. 

 

Две години по-рано......

 

Беше 22 септември 2010 година, когато двама младежи от Гоце Делчев съвсем случайно попаднаха на есенната сесия на Асоциация български и детски младежки парламенти. Там сякаш попаднахме в приказка - 4 дни заобиколени от усмихнати, интелигентни, вдъхновяващи, позитивни млади хора, просто.. приказка.

 

Когато се върнахме бяхме толкова амбицирани да създадем и в Гоце Делчев младежки парламент, че не чакахме и ден. Веднага представихме идеята си на общината. Те от своя страна много се впечатлиха и решиха да ни помогнат в създаването на такава структура.

 

Всичко се случваше много бързо. Разпространихме идеята, намерихме последователи, събрахме се яка и продуктивна група. Започнахме да осъществяваме различни инициативи, сред тях и проекти на национално ниво, а скоро очакваме и на международно.

 

Откакто създахоме действащ парламент, започнахме да посещаваме редовно ежегодишните, есенни и пролетни сесии. Емоциите и наученото ни зареждаха с ентусиазъм и нови сили. Така, на 22 март 2013 година, на пролетната сесия в Кюстендил се кандидатирахме за града, който да бъде домакин на 14 национална пролетна сесия на българските детски младежки парламенти. Гласовете за нас бяха повече от 80%, а наши конкуренти бяха Велико Търново и Варна. Преборихме се, но знаехме, че трябва да сме изрядни, тъй като доверието, което ни гласуваха бе голямо!

 

Година по-късно...

 

Датата е 20 март. Часът е 14 и всички със затаен дъх очакваме откриването на 14 Национална пролетна сесия на българските детски и младежки парламенти.  Темата, която избрахме бе ,,Защо да остана в България?!“. Нашата цел бе, чрез тази тема и подходящи лектори, да накараме все повече младежи, които са решили да напуснат родината, да променят позицията си и да бъдат двигателя на промяната в България!

 

Наши гости бяха 70 младежи от 25 общини. Сред гост-лекторите пък чухме: създателите на сайта Българска история, управителя на фондация "Мечти в действие" (WishBOX) - Теодора Зарева, представител на младежките делагати на ООН - Илина Симеонова, която е и замeстник председател на НМФ, една изключително слънчева фотографка - Мая Къркаличева, представители на младежката организация НЧ Бъдеще сега, Станислав Димов- репортер от в. Телеграф. Участваха и представители на Асоциация Дебати, с които проведохме интересен дебат на тема ,,Защо да остана в България?!“. Гостуваше ни и Любомира Велчева, която разказа повече за Международната Награда на херцога на Единбург.

 

През тези четири дни младите хора успяха да се запознаят с нови и различни инициативи и проекти, както и да разберат как да се включат с тях; представиха дейностите, които развиват на местна почва, както и проектите, които планират.

 

Надяваме се чрез тази среща поне малко да сме накарали младежите да се замислят за тяхната реализация в родината!

 

 

 

За младежките парламенти: 

Български детски и младежки парламент е младежка неправителствена организация, изцяло отворена към всички млади хора с желание да бъдат полезни и да резлизират идеите си. Организацията е политически независима, но има богат опит в сътрудничеството си с държавните институции.

Български детски и младежки парламент е създаден през 1998-а година и в досегашното си съществуване се доказва като една от най-големите и добре работещи младежки неправителствени организации с представители в цялата страна, организация, в която инициативите и решенията са от и за младите хора в България.

 

 

WishBOX - Mечти в действие!