Вход5 съвета как да учиш по-добреПубликувано на: 26.03.2014

Автор: Тони Кунчев

 

Често ни се казва, че ученето става с повторение. Когато учим, четем учебника по няколко пъти; когато усвояваме някакво умение, го повтаряме до съвършенство. Проучванията показват, обаче, че уменията, придобити по този начин, са преходни и изчезват бързо. Фактите сочат, че обикновено не можеш да запечаташ нещо в паметта си само чрез повтаряне. Добър пример за това е теста с монетите – всички сме виждали монетите, които използваме, но ако ни се покажат една дузина леко различни снимки на дадена монета, трудно бихме разпознали истинската.

 

За щастие, с малки промени в тази област можеш да постигнеш добри резултати. Важно е да осъзнаеш, че колкото повече усилие вложиш в ученето на нещо, толкова по-траен ще бъде резултатът. По-трудните неща за научаване се помнят по-дълго и по-добре. Препрочитането е полезно за кратки срокове, но за истинско учене трябва да прибегнеш до други методи.

 

  • Изпитвай се периодично. Не забравяй, че целта на ученето не е да минеш контролното или теста, а да научиш нещо. Това става само с постоянство и добра преценка за наученото и собствените ти умения. Припомнянето подсилва паметта и прекъсва забравянето. А ако го правиш редовно, паметта ти ще се подобри значително.

 

  • Опитай се да решиш задачата/проблема/казуса сам, преди да помолиш някой да ти помогне. Макар и да е по-трудно, по този начин ще забележиш основните принципи или правила, които иначе може да пропуснеш. Също така, ще ти се разясни доколко си наясно с материала, а и може да откриеш собствен начин за решение на проблема, който ти допада повече от преподадения.

 

  • Обясни наученото със свои думи. Не се ограничавай в стилистически сложния и тромав научен език, срещан доста често дори в училищните учебници. Намери удобен за теб начин да изразиш знанието си, така че да можеш да го обясниш на себе си.

 

  • Прилагай наученото в по-широк контекст. Когато научиш нещо ново, помисли си как може да го използваш и приложиш в най-разнообразни ситуации, различни от тези, които са описани в учебника, или от учителя ти. Връзките между ново и старо знание помагат на новото знание да стане трайно. 

 

  • Обясни наученото на свой приятел. Така могат да изникнат въпроси, за които не си предполагал и чиито отговори може да не знаеш. Тази своеобразна форма на преподаване е отличен начин да откриеш собствените си пропуски и да ги поправиш.

 

 

Дано с тези съвети ти помогнем да се чувстваш по-уверен, по-способен и по-подготвен за академичните и личностно развиващите изпитания, които ти предстоят. Успешна седмица!

 

 

WishBOX – Мечти в дейстие!