ВходКои са 10-те най-добри професии за следващите 10 години?Публикувано на: 25.03.2014

Автор: Десислава Докина

 

Всички ще се съгласим, че не всички професии са еднакви. Списание „U.S. News Money” публикува на своя уебсайт класация на 100-те най-добри професии.

Изборът на „най-добрите“ професии е направен по следните критерии :

- нови отворени позиции за следващите десет години (10%)

- процент нови отворени позиции през следващите десет години (10%)

- Заплащане (30%)

- Перспективи за кариерно развитие (20%)

- Ниво на заетост (20%)

- Ниво на стрес (5%)

- Баланс между личен и професионален живот (5%)

 

*В скобите е отбелязана тежестта на всеки критерий.

 

Тук споделям с теб първите 10 най-добри професии, според класацията на американското списание и те съветвам да посетиш следния линк, за да видиш пълната класация и да научиш на кое място е професията, която ти бил желал да практикуваш. А защо не и да избереш своята бъдеща професия.

Имай предвид, че на сайта, за всяка една позиция могат да бъдат проверени следните неща: Пълен преглед на работата, Детайли на заплащането, Свободни работни места. Можеш да научиш много любопитни факти, като например: кои са най-добре платените американски градове за съответната професия, колко средно на година печелят специалистите в областта, какъв тип образование, тренинги и допълнителна квалификация се изискват за назначаването на въпросната позиция и т.н.

 

Начело на ТОП 10 е така популярната професия  #1 Софтуерен разработчик

 

Не е изненадващ фактът, че начело на класацията заема технологична професия.

Според изследването тази служба гарантира годишен доход от средно $90 060 (данните са за 2012 година) при минимално ниво на стрес в офиса. Образованието не е нещото, на което се държи най-много при назначаването на тази позиция. Опитът има най-ключово значение.

 

 

#2 Компютърен системен анализатор е втората най-добра позиция от почетната стълбица

 

Този тип специалисти трябва да са едновременно фокусирани върху целта и крайния резултат, но и да се ориентират много добре и в процеса и начина, по който се „случва” крайният продукт.  Специалистите по хардуера, софтуера и компютърните мрежи са достигнали среден доход около $79 680 за 2012 година.

Ролята на компютърния системен анализатор става все по-значима заради огромния обем информация от новини и статистики, която е нужно да бъде обработвана и анализирана в днешно време.

 

 

#3 Зъболекар

 

Тъй като красивата усмивка и здравите зъби винаги ще са на мода, ти си спечелил от лотарията, ако си избрал това поприще за реализация.

Посещението при зъболекаря е в най-добрия случай некомфортно, а в най-обичайния болезнено. Стоматолозите обаче са добре компенсирани за това, което вършат. Те са получавали средна заплата в размер на 145 240 щатски долара през 2012 година. Зъболекарите, които работят в частни офиси са още по-добре платени, но такива са и тези, които работят заедно с други здравни специалисти.

Как се става зъболекар?

Специалист в тази област се става чрез участието в дългогодишен маратон на обучение и практикуване . В идеалния случай, пътят започва още в гимназията, когато бъдещият стоматолог трябва да се съсредоточи върху курсове по химия, физика, биология и математика. Предстои петгодишно обучение във висше учебно заведение. Студентите се нуждаят от най-високите оценки и няколко препоръчителни писма, за да запишат стаж по специалността в реномиран стоматологичен кабинет.

Следните университети в САЩ се славят с отлични програми по стоматология:  Университетът в Пенсилвания, университетът в Мичиган, този в Калифорния и в Сан Франциско.

 

 

Изненадващо за мен, четвъртото място в класацията оглавява  #4 Медицинска сестра

 

През 2012 г. практикуващите тази професия са получили средна заплата в размер на $89 960. Най-високо платените 10 процента спечелил $120.5 хиляди, а най-ниско платените 10% - 64 100 щатски долара. Аляска е най-добре платеният щат за тази професия.

Класацията прогнозира 37 100 нови позиции за тези специалисти между 2012 и 2022.

 

 

#5 Фармацевт

 

Тази професия бележи тенденция за феминизация. На година доходите на дамите фармацевти се равняват на $85 644, което е 84,9% от заплатата на мъжете в сектора. Това е възнаграждението им за дейността, която изпълняват, а именно - да продават лекарства и да консултират пациентите.


За да навлезнат в бизнеса обаче, дамите се нуждаят от много добро образование. Първоначално те трябва да издържат тежкия приемен изпит за фармацевти в университета. За упражняване на професията е необходима докторска степен по фармация. Цялото обучение във висшето училище е между шест и седем години. 

Добрите професионалисти в областта се нуждаят от уникалното съчетание на организационни умения, медицински познания и умения за общуване с хората, тъй като важна част от ежедневните им работни задължения е обслужването на клиенти.

 

 

#6 Наета медицинска сестра

 

Незаменима професия в областта на здравеопазването! Един от тези работници, от които винаги ще има нужда.Проучването очаква ръст в размер на 19.4% на заетостта в тази област между 2012 и 2022.

 

 

#7 Физиотерапевт

 

Те са длъжни да имат следдипломна степен на професионална квалификация в специалност кинезитерапия.

Тази универистетска специалност в България съществува от 1992 г. Желаещите могат да завършат както бакалавърска, така и магистърска степен в едноименната специалност. Тя се предлага в Медицинския университет в София. Специалността се нарича "физиотерапия и рехабилитация".

Отново заради застаряването на населението се очаква до 2020 г. нуждата от тези специалисти да нарастне с 39%. 10% от кинезитерапевтите в САЩ печелят над $107 920.

 

 

#8 Лекар терапевт

 

Те са на върха на хранителната верига на здравеопазването -  тяхната отговорност е да поставят диагнози и да лекуват пациенти, да ги инструктират за правилното хранене, хигиена и профилактика на заболяванията. Подобно на други работни места в тази индустрия, лекарите бележат ръст на работните места.

Американските изследователи прогнозират 123 300 нови работни места за лекари в периода 2012-2022.

 

 

#9 Уеб дизайнер

 

Уеб разработчиците са отговорни за елегантните шрифтове и чисто, интуитивно оформление, които харесваш в любимите си уеб сайтове. Класацията посочва тази професия като една от най-бързо развиващите се през това десетилетие и прогнозира увеличение на заетостта с около 20 на сто до 2022 г.

Ако ти се отдава рисуването, моделирането, имаш въображение и изобщо качествата на художник са ти присъщи, имаш желание да ги прилагаш в софтуера, то тогава тази професия би ти харесала. Другото са детайли.

 

 

#10 Дентален хигиенист

 

Тази професия е пример за това, че доброто заплащане не винаги е свързано с високи нива на стрес. В допълнение към почистването на зъбите, стоматологични хигиенисти образоват пациентите относно правилната хигиена на устната кухина. Те получават годишни заплати в размер на $70 700, въпреки че повечето работят на непълно работно време. Очаква се растеж с 33.3% в тази област за периода 2012-2022.

 

Ето и бърз поглед върху останалата част от класацията:

 

#20 Ветеринар

#31 Училищен психолог

#39 Счетоводител

#40 Гимназиален учител

#44 Маркетинг мениджър

#51 Адвокат

#53 Организатор на събития

#65 Фризьор

#70 Фитнес треньор

#76 Семеен терапевт

#82 Преводач

#92 Архитект

#96 Автомобилен механик

 

 

Прави информиран избор!

 

WishBOX - Мечти в действие!