Вход"По следите на светлото бъдеще“ или за какво мечтаят учениците?Публикувано на: 27.03.2014

Автор: Тони Кунчев

 

Сред дебрите на българското онлайн пространство се прокрадва уебсайта Bulgarian Photography Now, където се крият фантастични снимки на български фотографи и чуждестранни автори, работили в България. Мнозинството от снимките са заснети след 2000 г., а тематиката обхваща всички свободни форми на изкуството.

 

Там попаднахме на поредица от снимки, които ни напомниха за самите нас, а и за теб. Серията „По следите на светлото бъдеще“ обхваща основните посоки в мечтите на младежите, чиито самостоятелен път тепърва предстои. Създадена е от фотографите Борис Мисирков и Георги Богданов, които могат да се похвалят с впечатляващо πортфолио, съдържащо пълнометражни документални филми, късометражни филми,  визуални кампании, постановъчна фотография и творби в множество галерии, музеи и колекции по света.

 

През 2005 година, Мисирков и Богданов решават да обиколят три софийски гимназии и да попитат 70 гимназиста “какъв искаш да станеш”, “как виждаш себе си след 20-30 години”. В просеца, фотографите набелязват основните посоки в мечтите на младежите и ги визуализират в 7 фотографии.  

 

 

Георги, 17 г. "Искам да стана комедиен актьор - хората като ме гледат, да забравят реалността за един-два часа. Харесва ми усещането преди да излезеш на сцената – едно такова особено, все едно пеперудки ти пърхат в корема…"

  

 

Боряна, 18 г. "На 80 години си се представям като висока, съвсем с акъла си стара баба. Около мене – гора, стара къща, прости мебели, бели чаршафи… най-обикновени дървени неща."

  

 

Камелия, 17 г. "На пет години и половина разбрах, че искам да стана адвокат. Сега ще следвам наказателно право. Обичам работата си, макар че не я работя още."

 

 

Асен, 17 г. "Жена ми… Сигурно няма да бъде много красива – ще бъде брак по сметка."

 

 

Любомира, 17 г. "Иска ми се да се занимавам с PR или с реклама – да има много хора около мене. Мечтая си да отворя кафе, да си пускам моя музика там, да идват приятелите. Другото е работа, кафето е мечта. Ще изглеждам авторитетна…"

 

 

Слави, 18 г. "След 20 години се виждам зад едно огромно бюро, с много стилен костюм, с очила, и гледам строго. Ще имам малко подчинени, но много добри. В къщата ще има джакузи за шест човека, за приятелите. Отвън – огромен двор, басейн 8х20 метра, конюшня с пет коня. Даже и сърничка ще си взема, и две немски овчарки."

 

 

Иван, 21 г. "Искам да вляза актьорско майсторство в НАТФИЗ. Въпреки че няма реализация, мисля, че съм роден за актьор – за комик, но мога да играя и трагедия. Обичам да бъда в центъра на вниманието. Дори и като режисьор бих се изявил – като актьор-режисьор."

 

 

Разпознаваш ли себе си в някоя от тeзи фотографии?

Кои са твоите мечти?

 

 

WishBOX – Мечти в действие!