ВходМлад инженер или така познатият на всички Любомир ЯнчевПубликувано на: 12.06.2015

Автор: Василена Василева


Хей, ти! Знаеш ли кой е Любомир Янчев? Може би си го виждал на събитията “Аз, ученикът, TEDxBG 2013 или пък Аз, инженерът. Това момче е един от младите инженери в България. Сигурно се питаш с какво се занимава Любо? Е, сега ще ти разкажа.

 

“Модерният икон Мелисае името на неговото творение. Това е софтуер, който реагира на гласови команди. Устройството може да бъде в помощ както на всяка домакиня, така и на хора в неравностойно положение.

 

Откъде обаче се е родила тази невероятна идея?

 

“Много пъти се шегувам, че го направих заради мързела ми, както и че започнах работа по него, когато гледах филма “Железният човек”. Истината е, че тези два фактора изиграха сериозна роля във взимането на онова решение. Въпреки това, най-важна роля изигра желанието ми да помогна на хората, като им спестя време от вършене на всекидневните домашни рутини и им дам възможност да са свързани с дома си непрекъснато. 

В днешно време домът ви не ви разбира, не прави всичко възможно, че да ви е комфортно – вие сами си създавате уюта. Смятам, че ако домът ви знаеше какво искате и ви го даваше още преди да го пожелаете, всеки би бил по-щастлив у дома си.

 

Относно това, дали Любо ще продължи бъдещето си в България, той казва:

 

“В началото на протестите започнах да гледам парламентарните събрания. Не мога да не кажа, че понякога се отчайвам от трагикомедията, която се случва в пленарната зала. Но в крайна сметка има два варианта – или се оплакваме, или правим нещо за подобрението на ситуацията. 

В България е трудно – системата е устроена така, че да те мачка максимално много. Впрочем, тук отново мога да вмъкна, че вече пета поредна година не получавам стипендия за надарени деца, защото уча в частно училище. Стипендията ми се полага заради първите ми места в редица състезания, но за жалост – явно щом съм в частно училище, имам възможности и няма нужда да бъда отличаван заради успехите си. 

Няма да напусна България. Това би било лесният начин, а за мен е принцип винаги да избирам по-предизвикателното начинание.”

 

А какво го вдъхновява да прави това:

 

“Прогресът, добротата, желанието да помагаш. Неистово много желая да превърна мечтите си в реалност, да превърна добрите неща, които виждаме във филмите в реалност – летящи коли, говорещи къщи и т.н.”

 

Тези неща казва Любо преди една година. Наскоро той се включи в събитието “Аз, инженерът, на което отново представи “Мелиса”, като впоследствие се оказа, че младият инженер опростява проекта си до мобилно приложение за управлние на климатици през интернет.

 

С този проект Любомир Янчев за пореден път доказва, че няма значение на колко си, когато искаш нещо много силно.

 

Нека той ти бъде за пример и дано те вдъхнови!

 

WishBOX – Мечти в действие!