ВходЗапознайте се с Лемили, анти-барби куклатаПубликувано на: 19.03.2014

Автор: Пирина Касапинова

 

От рекламите по телевизията, билбордите, страниците на най-четените списания, дори от кутиите за детски играчки, ни гледат най-различни „перфектни“ момичета. Винаги и всячески ни се втълпява, че трябва да бъдем като тях, трябва да имаме дълги крака, руса коса и прецизно изваяно тяло за да бъдем красиви. Аз казвам – стига! Същото нещо казва и Николай Лам – създателят на анти-барби куклата Лемили, която изглежда като истински човек.

 

Николай Лам буквално шокира света, в най-хубавият смисъл на думата, с компютърните си интерпретации на кукла, създадена по подобие на действителна тийнейджърка. Нарекъл е серията Lammily, а качествата на куклата, които изобретателят й сам изтъква са възможността за облекло, каквото носят днешните реални подрастващи момичета – кецове, обувки с нормален на височина ток, шорти, ежедневни рокли и пр.

 

Най-поулярната кукла, Barbie, с която израства почти всяко момиче, има напълно нереалистични пропорции, които по никакъв начин не се доближават до реалните пропорции на нормалното човешко тяло. Истинска жена с пропорциите на Barbie не би могла да ходи права и би имала половин черен дроб. При всичко изредено до тук може да се каже, че от куклите Барби определено има какво още да се желае.

 

Художникът Николай Лам успя да привлече вниманието на голяма част от хората в световен мащаб още миналото лято, когато показа на света как би изглеждала Барби ако имаше размерите на тялото на средностатистическата 19-годишна жена в добра, спортна форма.

 

Харесва ли ви? Струва ли ви се естествена или не? Поглед към Lammily определено ни кара да се замислим сериозно за ефекта, който оказват върху възприятията ни за физическа красота кукли като Барби както и популярните медии. 

 

„Много хора питат от къде могат да си закупят нормална Барби“, казва Лам, „но никой не може да си я купи, защото тя не съществува“. Вместо да чака някоя друга компания за играчки да направи реалистичната кукла, той решава да го направи сам. И така, изобретателят на куклата стартира своя проект с кампания в една от платформите за доброволно финансиране, за да може сам да започне производството на Лемили с мотото „Обикновеното е красиво“.

 

 

                

 

 

 

 

WishBOX – Мечти в действие!